Семейство Ахмед от Кърджали с награда за опазване на обществения мир,наравно със Симеон и Фандъкова

Семейство Ахмед получава наградата

Семейството лекари от Кърджали д-р Ферхад Ахмед и съпругата му Филиз Абидин-Ахмед бяха наградени с приза за опазване на обществения мир от вестник „Заман”. Те получиха наградата наред с кмета на София Йорданка Фандъкова, омбудсмана Константин Пенчев, певицата Йълдъз Ибрахимова , отец Иван от Нови хан. Сред отличените е и българският цар Симеон Сакскобурготски.

Наградите бяха връчени на церемония в Централния военен клуб в столицата.Водещ бе популярният телевизионер Димитър Цонев.

Сред номинираните за наградата бяха еврокомисарят Кристалина Георгиева, футболистът Димитър Бербатов, шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова..Жури от общественици и журналисти с председател проф.Боряна Христова присъди кърджалийските лекари да получат наградата. Тя се дава за самоотвержената им работа,като медици в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.

Не сме направили нищо особено,просто си гледаме работата,сподели д-р Филиз Абедин след получаването на наградата.

Наградите за опазване на обществения мир се връчват на десетилетие от вестник „Заман”.За първи път те са дадени на днешния премиер Бойко Борисов,покойният актьор Тодор Колев,покойният президент Жельо Желев,журналистката Валерия Велева.

В приветствието си към гостите главният редактор на „Заман” Мехмед Юмер отбеляза , че най-голямото постижение на България е опазването на своя граждански мир. Нашата философия е да издигнем на национално ниво комшулука..Наградените и номинираните направихте така,че да бъде нарисувана картината толерантност на платното България,отбеляза Мехмед Юмер.

Тържеството бе открито от председателя на Българската академия на науките Стефан Воденичаров.Той посочи,че България е пример за толерантност.По инициатива на БАН са приети две декларации в тази насока с представители на различни религиозни общности.Воденето на диалог е мерило на интелигентност и зрялост,отбеляза акад.Воденичаров.Общественият мир осигурява свобода и полет на мисълта,каза още ученият.Той припомни,че в центъра на София има православен,католически мюсюлмански и юдейски храмове.

В поздравителния си адрес премиерът Бойко Борисов,припомни ,че е от първите наградени и приветства новите носители на наградата.Първата статуетка връчи журналистката Валерия Велева.Получи я Йорданка Фандъкова.

Най-аплодиран бе отец Иван от Нови хан.С него бяха дошли негови питомци от приюта от различни етноси.

Георги Кулов

С наградата
Кметът на София също бе отличен
Наградени и жури
Главният редактор приветства отец Иван и питомците му
Отец Иван благодари за отличието
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини