Парламентът почете жертвите на Втората световна война

 Парламентът прие Декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и за Деня на Европа. БСП не я одобри.

След двучасови спорове "за” гласуваха 141 депутати, 4 бяха „против”, нямаше въздържали се. Декларацията беше одобрена от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. 

От БСП заявиха, че документът няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България, предаде БНР. 

Председателят на Комисията по външна политика в НС и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова коментира: 

"Нашият повод е годишнината от капитулацията на нацистка Германия и не искаме да влизаме в реториката на БСП. Те де факто искат да направим партизаните ветерани от войната. Според мен това е целта на цялото тяхно говорене". 

В декларацията бе записано, че Народното събрание отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия, предаде БТА.

Парламентът изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война, и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие, като призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа, пише още в документа. 

В него се изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа. 

БСП, АБВ и "Атака" обаче поискаха да бъдат дописани предлагани от тях текстове.

Социалистите предложиха да бъде записано "десетки милиони дадоха живота си в името на тази кауза. Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума". 

"Като цяло "БСП лява България" подкрепя такава декларация, но, ако бягаме от историческите ясни оценки по отношение на паметта, оскверняването на паметници, ако не искаме да признаем българското участие в антифашистката съпротива, то тази декларация ще има преди всичко ритуален характер", обяви лидерът на левицата Михаил Миков. 

Социалистите изрично настояха да се отчете приносът на антифашистката съпротива не само у нас, но и в Европа, както и да се приеме текст с призив към другите парламенти и народи срещу възраждането на фашистки движения. 

На второ място БСП поиска да бъде добавен и текст, с който НС изразява своето отношение към"вандалски действия по оскверняването на паметници"

Другият важен въпрос е за жертвите във войната, за да може България да остане в такива граници в каквито е днес, за да може ген. Владимир Стойчев да марширува в Деня на победата на Червения площад през 1945 г., добави Миков. 

АБВ предложи заглавието на декларацията да се промени на Ден на победата над фашистка Германия, а не на капитулацията. 

"Атака" пък поиска парламентът със специално изречение да осъди отказа на президента Росен Плевнелиев да участва в честванията за 9 май в Москва. Десислав Чуколов заяви, че НС трябва да запише, че отдава почит към 20 милиона загинали съветски граждани и жертвите на Втората световна война. 

Според националистите декларацията трябва да осъди и възраждането на нацизма и фашизма под всяка форма каквато се наблюдавали в Украйна, проявите на русофобия и да се отбележи, че нито един български войник не е воювал на източния фронт срещу Съветската армия. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обаче обяви, че десницата поддържа тази декларация, защото тя е крачка към общ прочит на най-тежките моменти в историята ни, който тежи на българското общество. 

"Не искам да възхваляваме Червената армия, ако не споменем Катинската гора - садистичното мълчаливо наблюдение на погрома на Варшавското въстание от червената армия в продължение на три месеца - най-срамната точка на Червената армия от многото срамни точки", добави лидерът на ДСБ и прати депутатите от БСП да си взимат парите от руското посолство. 

Това възмути Янаки Стоилов от БСП, който го призова да се извини. 

В крайна сметка декларацията беше приета от мнозинството без поправките на левицата, "Атака" и АБВ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини