Част от плажа на ”Златна рибка” засипана с чакъл

Временен път от чакъл минава директно през плажа на къмпинг "Златна рибка" край Созопол. Разпоредиха да бъде премахнат до края на май.

Снимки на пътя през плажа бяха публикувани във Facebook, а от Регионалната инспекция по околната среда в Бургас обясниха, че са направили проверка на място още в понеделник.

Инспекторите са констатирали, че на дюните между къмпингите Градина и Златна рибка се изгражда "временен път от уплътнен трошен камък" по проекта за ”Дълбокоморско заустване на пречистени от пречиствателна станция Созопол отпадни води" - морска част”, един от обектите на „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - І Етап”. Пътят ще е основа за настаняване на техника и машини.

Според РИОСВ обаче съоръжение нарушава естественото състояние и намалява естетическата стойност на природната забележителност и трябва да се премахне до 1 юни.

Петя Димитрова, експерт "Връзки с обществеността" в община Созопол, обясни пред БНР, че това е подобект от проекта за водния цикъл, който ще свързва пречистените води от пречиствателната станция и по отвеждащ колектор ще ги отведе в морето, т.нар. "дълбокоморско заустване".

"Просто трябва да се пресече отнякъде плажът. Дали ще бъде в този участък на "Златна рибка" или в някакъв друг участък на плажа, няма друг начин, по който отвеждащият колектор от наземната част да влезе в морето", обясни тя. Тя увери, че насипаният с чакъл път е временно съоръжение и до края на май плажната ивица ще бъде възстановена.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини