Повече от 7000 са жертвите от земетресението в Непал

Броят на жертвите от разрушителния трус в Непалнадхвърлиха 7000, а ранените - 14 000 души, предадоха световните информационни агенции. Измежду жертвите са и десетки чужденци. Очаква се броят им да расте, тъй като все още текат спасителни операции, а много хора са под руините на сгради.

Припомняме земетресение с магнитуд 7.9 разтърси Непал на 25 април. Епицентърът се намира на 82 километра северозападно от столицата на страната Катманду, а земетръсното огнище е на 15 километра дълбочина.

Земетресението беше последвано от поредица вторични трусове, най-силният от които е с магнитуд 6.7.

Силните трусове с магнитуд 5 по Рихтер продължават.

Спасителните действия на много места са затрудненизаради поройни дъждове. Достъпността до пътищата е голям проблем за хуманитарната дейност, като повечето пътища до селата са силно увредени от свлачища и пукнатини.

Междувременно избухнаха протести сред местното население срещу спекулантите, които продават стоки от първа необходимост на завишени цени. Според хората дори водата се търгува много по-скъпо от преди. Те са недоволни и от властите, които разпределят съответните стоки по засегнатите области така, че на семейство се падат нищожни количества,  а нуждаещите се в същото време са твърде много. Хора, останали без дом и работа споделят, че материалните помощи не са достатъчни и са временно решение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини