Раздават дървесината, добита от поразените дървета по време на бедствието през март

150 хиляди кубически метра лежаща маса е прогнозното количество пострадала дървесина от обилните снеговалежи през март в област Кърджали след обработка на дърветата. Това каза директорът на Регионална дирекция по горите  в Кърджали инж. Юсеин Ефендиев.
По думите на инж.Ефендиев, свлечената от снеговете дървесна маса е повредила много от горските пътища, а дървесината се отстранява трудно, заради преплетени дървесни корони. 
Местата където се е случил снеголома са обозначени върху картата на горските терени в областта. Подписаните разрешителни за сеч преди снежното бедствие са били анулирани, като на фирмите са издадени нови, за прибиране само на счупените дървета. Пострадала дървесина ще бъде раздавана за собствени нужди на хора от населени места в близост до засегнатите горски терени, срещу документ за получени количества, обясни още директорът на РДГ – Кърджали инж.Ефендиев.
 
Той уточни, че една трета от дървесината вече е инвентаризирана, а документите са предоставени на РДГ Кърджали. Инвентаризация в област Кърджали се извършва на територията на горските стопанства в Крумовград, Кирково, Момчилград, Ардино и Кърджали. Комисия от Изпълнителната агенция по горите извършва проверки в областта и оказва методическа помощ на служителите от Държавните горски стопанства за начина на работа в засегнатите райони.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини