Семейство медици от Кърджали във фокуса на водещи медии за героизъм

Семейство Ахмед

Семейството кърджалийски лекари д-р Филиз Абедин-Ахмед и съпругът й д-р Ферхад Ахмед са номинирани от водещи медии за престижни награди.Те са сред фаворитите за наградата на читателите на в.”Заман”.По традиция изданието връчва всяка година приз за принос към обществения мир.Носители са премиерът Бойко Борисов,покойният президент Желю Желев,любимецът на публиката Тодор Колев.Тази година сред номинираните са актрисата Стоянка Мутафова,певицата Йълдъз Ибрахимова,омбудсманът Константин Пенчев.

Д-р Ферхад Ахмед е в класацията „Достойните българи” на всекидневникът „24 часа”.Българската национална телевизия излъчи специален репортаж за него.

Двамата медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.Завършили са Пловдивския медицински университет.

Д-р Филиз Абедин разказва пред Кърджали бг вести:Ще запомня първият ден от снежното бедствие сполетяло Кърджалийско. Наложи се да се отзова на спешни повиквания за две малки деца, едното на седем месеца,а другото на 1 месец. По сложна се оказа мисията по оказване на спешна помощ на едномесечното бебе. Към 17,10 ч на 7 март получихме сигнал от село Рани лист. Направихме конферентна връзка с майката,която бе много притеснена за бебето. Тя обясни , че по тялото на детето има обрив, който продължава да се разпространява. Майката го свързваше с поставяне на капки от сутринта. Обясних й, че ще организираме високопроходима техника за да стигнем до дома й в Горна махала на с.Рани лист. Предоставиха ни високпроходима машина от БЧК,тъй като нашата бе на адрес. По пътя срещнахме много бедстващи коли. Имаше автобус и снегорин,които бяха закъсали и чакахме да бъдат изтеглени. Когато стигнахме в селото ,видяхме таткото да ни чака, за да ни приведе до Горната махала. Оказа се че няма как с високопроходимата машина да стигнем до дома му. Взех чантата. Таткото проправяше път пред мен в преспите. Вървяхме около 40 минути. Успяхме да стигнем до дома им. Влязох вътре.Часът бе вече 19,30 ч. Изпаднах в паника,защото осветлението им се състоеше от две свещи и едно прожекторче. Поисках да видя обрива.Прегледах детето и препоръчах да го транспортираме до болницата в Кърджали. Обмислихме варианти как да да пренесем дето. Облякохме го с топли дрехи -цели четири ката. Увихме го и в одеяло. Взех бебето и тръгнах,напред,а бащата с медецинската чанта след мен.На няколко пъти пропаднах в преспи. Силите ми бяха изчерпани. Бащата пое бебето. Наблюдавахме го да не му запушим дихателния отвор. Всичко мина добре. Чакаше ни и кола на Пожарната.Одеалото на бебето бе покрито с 5 сантиметра сняг от виелицата. Доста стресова бе ситуацията.
Ето и разказа на д-р Ферхад Ахмед:При мен впечатляващите случаи не са малко. Особено през тази криза. Газил съм много сняг. Но ми се случи и да газя в язовир „Студен кладенец“. Миналата година ме викна диспечер. Сигналът бе подаден от мъж ужилен в ръката от стършел. Той чувстваше силна болка в ръката. Оказа се ,че се затруднява и дишането. Тръгнахме веднага със съдействието на спасителите от Пожарната, тъй като до махалата ,разположена на брега на язовира достъпът бе единствено по вода. Нивото на язовира бе високо. Нямаше как,трябваше да нагазя до кръста, като стигнахме с лодката до брега, за да достигна до пострадалия. Беше трудно . Носех три чанти медицинска апаратура и лекарства,включително кардиограф. Оказа се, че пациентът е с тежка алергия, беше възможен алергичен шок. Поставихме му инжекция. Човекът се успокои ,даже отказа да го транспортираме до болницата. Проблемът бе,че аз се наложи да се лекувам, заради газенето в студената вода.

Ще припомним,че за себеотрицанието си д-р Филиз Абедин бе отличена с награда от Министерски съвет,Плакет на Министерството на здравеопазването и Плакет от Община Кърджали.Лично я поздрави премиерът Бойко Борисов.

Д-р Ферхад Ахмед получи награда от директора на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали д-р Атанас Митков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини