Ученици, родители и ученици в Миладиново възпроизведоха националните обичаи и традиции

В навечерието на Международния ден на Земята в ОУ ”Христо Ботев”, село Миладиново избухна феерия от багри. Учители, родители и деца започнаха финалните прояви на формите по проектите „Нашето бъдеще е в нашите ръце” и „Искам, знам и мога” към Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства при образователното министерство. Седем месеца трудът им даде похвални резултати. Родителите станаха истински партньори на училището. Традициите и натрупаният досегашен опит се доразвиха и обогатиха в дейностите на съвместните с учениците форми: Ателие „Сръчни ръце”, Клуб „Млад кулинар и лечител”,Природоизследователски отряд „Малката Ахрида”, съвместните спортни състезания и още и още… Само за четири дни училището промени целия си облик. Коридорите греят от изложбите на над 300 изработени от майки и най-малките ученици – сувенири, картини с техниката квилинг, опаковки, предмети от глина или отпадъчни материали. Цветове и хармония бликат от изложбите с рисунки и пластики, рисувани керемиди и дървени плочици на Ателие „Родопска палитра”, а пъстрите табла с билки даже разнасят аромат.

На състезанието за подреждане на цветя майки и първокласници сякаш извикаха слънцето и то заблестя в пищните букети. Емоцията преливаше от кулинарните конкурси и дегустацията на мекици, лютеници, сладка или от състезанията „Бързи, смели и сръчни” и „Мама, татко и аз”, където даже и учители и директорът бяха състезатели. Всички получаваха освен удоволствие от успехите, но и самочувствие от представлението на Кукления театър, от драматизациите, рециталите, конкурсите за презентации „Редки, защитени и лечебни растения в родния край”, „Моята земя хубава”, от издадения с издирените рецепти „Рецептурник за билколечение” и още, и още… Родителите се обучаваха в Дискусионен клуб за отговорно родителство, а ученицете от ІV и VІІ клас се готвеха в специални форми за национално външно оценяване.

И училищният двор е променен с откритата Алея за билки и подправки. Не закъсняха и заслужените награди – Екскурзия до родното място на училищния патрон – Христо Ботев за ученици и родители, а на финала всяко дете си тръгна с грамота и разкошни награди. Човек не може да предпочете една или друга финална проява, но присъствалите лични гости заместник областният управител Селвие Ахмед, заместник кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, експертите от РИО на МОН и Областната управа Елена Димитрова и Вилдан Сефер, партниращи бизнесмени и особено родителите, изпълнили до краен предел училищния салон, бяха солидарни – най вълнуваща беше финалната проява на Ателие „Искри край огнището” с ръководител Невин Камбер.

След невероятния коледен спектакъл с възстановка на Бъдни вечер и Коледуване родители и деца отново се върнаха към народните обичаи и традиции, за да потърсят заряд и нравствен пример за отношения.

Възстановката на народния обичай „Къна геджеси” предизвика силна емоционална възбуда, зареди с настроение, предизвика дори сълзи. Автентичният момински костюм от побратимената община Бурса, красивите национални костюми, осигурени по проекта, точното пресъздаване на ритуала със съответните песни, танци и атрибути биха удовлетворили и най – опитният етнограф.

Търсеният възпитателен ефект при проучването на българските и турски обичаи и тяхното възпроизвеждане неусетно и с желание възпитаваше в нравствените ценности на нашия народ.

Завършиха два изключително интензивни и натоварени с учителска и родителска отговорност проекти, но това не е краят, заяви в приветствието си директорът Байрам Юсеин. Амбициозната учитело-родителска общност на училището в началото на месец май започва работа по скоро спечелен нов проект от министерството на околната среда и водите за озеленяване на училищният двор.

Така в основно училище в село Миладиново бъдещето е в сигурни ръце, защото искат, знаят и могат ученици, учители и родители заедно.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини