Центърът за спешна помощ –Кърджали чества юбилей,обслужва колкото една болница пациенти

Д-р Митков с новия апарат Корпулс-2

  Спешна помощ на 48 499 пациенти е оказал Центъра за спешна медицинска помощ –Кърджали през 2014 г. Броят им е колкото обслужените болни в една средна областна болница. Постигнатият разултат е в навечерието на двадесетгодишнината от създаването на Центъра. Това става с Постановление № 211 от 1994 г. ЦСМП заработва самостоятелно на 1 май 1995 г,в следствие на структурнта реформа в здравеопазването. Той е наследник на Отделението за Бърза и неотложна медицинска помощ към областната болница в Кърджали.

   Утре на скромна церемония в Историческия музей  от 13,30 ч.ЦСМП-Кърджали ще отбележи своя юбилей. В официалната част е предвидена презентация  и приветствия. За гражданите ще бъде отворена линейка с пълно оборудване,за да се запознаят с възможностите за реакция на екипите.Очаква се да присъстват областният управител Илия Илиев, кметовете на общини,директорът на ОД на МВР, директорът на  Центърът за спешни повиквания на тел.112 и други партньори на ЦСМП.

Центърът за спешна медицинска помощ-Кърджали се състои от 8 филиала,разположени на територията на област Кърджали.Те са с местонахождение :Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел, Кирково, Черноочене, Чорбаджийско, както и два изнесени екипа в ъв Фотиново и Бенковски. Структурата е съобразена с международните индикативни стандарти и демографските особености на региона. Те са население 164  019 жители при площ от 3208 кв.км и 5 града. Това съобщи за медиите директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков. В момента в Центъра са ангажирани 232 души. Работят 16 лекари, 88 специалисти по здравни грижи, 35 медицински сестри и акушерки, 11 санитари и др.

  В областта има 56 незаети лекарски практики. Налага се нашите филиали да обслужват и амбулаторно пациентите. В  голяма част от Кърджалийско ние сме единствените ,които предоставяме медицинска помощ, казва още д-р Митков. За миналата година Центърът в Кърджали е обслужил 8606 пациенти, филиалът в Черноочене-4817, филиалът в Ардино-3225, филиалът в Джебел-4013, филиалът в Момчилград-4135, филиалът в Крумовград -8335, филиалът в Кирково 3104 и филиалът в Чорбаджийско-4928.

   Техниката през последните години се модернизира.Навлиза т.н.телемедицина.През 2014 г. във филиалите в Ардино и Крумовград бе тестван многофункционалния  апарат Корпулс 3,с възможности за пренос на данни в реално време.Той е безценен за отдалечените райони.

 Медиците от ЦСМП-Кърджали получават признание за своя труд.През 2011г. за героизъм и себеотрицание е награден медицински фелдшер Филип Хаджиев.Грамота му връчва тогавашния министър на здравеопазването Стефан Константинов.

За проявен висок професионализъм и себеотрицание по време на бедственото положение през март 2015 г. Центърът е удостоен с Плакет на Министерството на здравеопазването.Д-р Филиз Абедин получава Почетен знак на министерството лично от министър Петър Москов.Наградена е и от Министерски съвет.

Кметът на Кърджали Хасан Азис отличи с Почетен знак-златен  екипът на Центъра за спешна медицинска помощ за действията по време на бедственото положение.

 В такива дни,забравяме,че има случаи на посегателства и обиди към наши специалисти,споделя д-р Митков.

Той също така припомня,че голям принос за успешната дейност на Центъра има първият му директор д-р Иван Стоев.Д-р Митков управлява колектива от 2007 г.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини