Софи Маринова пее на фестивала в Момчилград

На 5 и 6 май ще се проведе фестивалът под надслов „Със споделени традиции към споделено бъдеще“ в Момчилград. Организатор на събитието е община Момчилград съвместно със сдружение „Толерантност“ и евродепутата и член на Алианса на либералите и демократите за Европа - Неджми Али. Специално за празника на 5 май от 21.00 часа на централния площад в Момчилград ще пее известната певица Софи Маринова.

Празничната програма започва от 09.00 часа сутринта и ще продължи до полунощ. Песни и танци и още куп изкушения и емоции ще зарадват посетителите на фестивала. В полунощ хилядите гости ще изкачат митичния връх Дамабалъ край село Летовник. Смята се, че в полунощ срещу 6 май, когато прошумоли дъбовата гора,  водата придобива лечебна сила. Традицията събира всяка година на това място и мюсюлмани, и християни. Програмата ще завърши в ранните зори ан 6 май преди изгрев слънце. 

Основната цел на фестивала е да разбуди личностната свобода у всички хора от различните етноси. На една сцена различни местни етнически общности ще представят своите различни култури, традиции, обичаи и ритуали на един от най-големите пролетни празници, празнуван от всички етнически групи в страната: българи, мюсюлмани, роми, българо-мохамедани.

  • Българският Гергиовден - Познат  с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън
  • Мюсюлманският Хъдърлез – Познат  с имената Хъдърлез и Адрелѐс
  • Ромският Едерлези.

С честването на този празник започва лятната половина на стопанската година. Това разположение в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората.

„Нека на този голям празник от нашата обредност, който ни обединява в едно – всички ние да създадем атмосфера на толерантност и уважение. Нека всички се слеем в едно, защото отбелязването на този голям празник от цялата страна показва как присъствието на „другите“ не е пречка за собствена етническа изява, а толерантността е хармония в различието“, приканват организаторите на събитието всички жители и гости на града.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини