Две трети от кърджалийци мечтаят да се махнат от града,идва сезона на гурбетчиите

Седемдесет на сто от активните кърджалийци,частвали в анкетата на сайта Кърджали бг вести желаят да напуснат родния си град .Идва сезонът на гурбетите и най-търсената стока отново са куфарите.Желаещите да се махнат от тук са от различни етноси и вероизповедания.

През 2014 г. повечето от появилите се на бял свят невръстни жители на общината са родени в чужбина. От съставените от отдел  ГРАО на община Кърджали актове за раждане 1000 са на бебета родени зад граница. 872 са проплакали за първи път в кърджалийската болница.Това съобщ  шефът на отдела Байрам Байрам.

 Байрам Байрам посочи, че няма чувствителен ръст на съставените актове за раждане. През 2014 г. те са общ 1872,с 5 повече от 2013 г. Разликата обаче в сравнение с 2012 г. е чувствителна.През 2014 г.са се появили на бял свят 250 бебета повече. За съжаление 60% от тях са се родили чужбина.

Най –много са „чужденците” от  Турция. Забелязва се обаче трайна тенденция за увеличаване на броят им в Западна Европа, заради трайното преселване на цели семейства там.

Кърджалийци не се женят тук,  сочи статистиката.  От издадените актове за брак за общината от ГРАО-Кърджали доминират тези,  сключени в чужбина. От 785 акта общо, 570 идват от други държави.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини