Раздадоха наградите от конкурса за детска рисунка „Родопски багри”, посветен на големия Джемал Емурлов-Джими

В една от залите на ОДК бяха раздадени наградите от приключилия Първи регионален конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, посветен на големия кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими. В него участваха 150 рисунки на малки и млади художници от 18 училища и школи от обините Кърджали, момчилград, Джебел, Кирково, Ардино и Крумовград. С тях във фойаето на комплекса е експонирана изложба, която днес откри директорът на ОДК Златка Пеньова. Рисунките бяха журирани от художниците Емил Пенчев, Иван Стоянов, Стойчо Семерджиев. 
Организатори на проявата са Община Кърджали, РИО – Кърджали, СОУ „Владимир Димитров – Майстора” и ОДК – Кърджали. Конкурсът се организира по идея на колектива на СОУ „Вл.Димитров – Майстора” и се провежда за първа година. Конкурсът е включен в Културния календар на общината. 
Бяха връчени 4 специални и І, ІІ, ІІІ и поощрителни награди за всяка възрастова група, осигурени от Община Кърджали. А класирането на учениците се извърши в 3 възрастови групи – 6 – 10 г.; 11 – 14 г.; 15 – 19 г.
Специалните награди бяха от кмета на община Кърджали, от семейството на Джемал Емурлов, от ОДК и от СОУ „Вл. Димитров-майстора”. Те бяха връчени съответно на Мирослав Тодоров от 11 кл. на СОУ „Н.Й. Вапцаров” в село Бенковски, Емине Мустафа от 6 клас на СОУ „Вл. Димитров – Майстора”, Есра Юсеин на 10 години от школата по изобразително изкуство на ОДК и Кристина Стойчева от 5 клас на СОУ „Вл. Димитров Майстора”.
В І възрастова група – от 6 до 10 години, имаше две втори и две трети места и с І, ІІ и ІІІ награда бяха наградени Вяра Ташева Мелек Шакир, Стела Милушева, Илиян Милев и Надежда Димитрова. Във ІІ възрасвота група– от 11 до 14 години, имаше две втори места и съответно първи, втори и трети станаха Есма Али, Бойка Христова, Еда Халибрям и Джейхан Мустафа.
І, ІІ и ІІІ награда при най-големите, с две трети места, получиха Магдалена Вълчева, Иван Георгиев, Ариф Ариф и Иван Бечев. 
Конкурсът има за цел да открива, популяризира и подпомага развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство и да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими. Темата на конкурса „Родопски багри” е много близка до творчеството на Джемал Емурлов – Джими. 
Директорът на ОДК Златка Пеньова каза, че идеята се е зародила миналата година, а тя е на Ангел Спасов, директор на СОУ „Вл. Димитров Майстора”, където повече от 20 години работи Джемал Емурлов, и на неговите колеги. „Смятам, че името на конкурса е близко до творчеството на Джими. А това е светът на Родопитеи, светът на човека от планината, прекрасните пейзажи, селото, животните, хората. „, каза Златка Пеньова пред присъстващите на откриването на изложбата. 
Нейни гости бяха г-жа Кротнева от РИО на МОН, главният експерт по култура в община Кърджали Димитър Ганев, семейството на Джими, негови приятели, учители и родители. 
И участниците, и организаторите, и гостите на изложбата си пожелаха Конкурсът „Родопски багри”, посветен на големия Джими, да стане традиционен и да надхвърли регионалните си мащаби като гони национални проекции.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини