Армения канонизира жертвите на геноцида

Днес Арменската апостолическа църква канонизира като мъченици жертвите на геноцида над арменци, извършен от Османската империя по време на Първата световна война, предаде БГНЕС.

Решението бе взето на Архиерейски събор на арменската църква миналата  година. Така отсега нататък 24 април ще бъде отбелязван като "Ден в памет на мъчениците, паднали по време на геноцида над арменци за вярата и отечеството".

До началото на Първата световна война населението на Армения е било около 2.5 млн. души. През 1915 г. в резултат на  депортиране и системно изтребване са загинали между 600 000 и 1.5 млн. арменци.

Правителството на Турця признава факта за масовата гибел на  арменците, но се обявява против използването на термина геноцид и счита броя на жертвите от арменска страна за силно завишен. Според Анкара гибелта на арменците е била не в резултат на целенасочена политика, а в резултат на гражданската война в Отоманската империя,  жертви на която са станали и турци. 

Главата на  Арменската апостолическа църква - Върховния патриарх, Светия католикос на всички арменци Карекин II води церемонията по канонизирането. Те се състои на открит олтар на входа на Светия Ечмиадзин. Този олтар е осветен през 2001 г., когато  се е чествала 1700-та годишнина от обявяването на християнството за  държавна религия в Армения.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини