US дрони убили двама заложници на "Ал Кайда", Обама пое отговорност за смъртта им

Двама мъже, държани като заложници от „Ал Кайда", както и двама американци, лидери на терористичната групировка, са били убити при антитерористични операции по-рано тази година, съобщиха от Белия дом, цитирани от „Асошиейтед прес".

Според Белия дом американецът Уорън Уайнстайн, държан като заложник от "Ал Кайда" от 2011 г., и Джовани Ло Порто, италианец, държан като заложник от "Ал Кайда" от 2012 г., са били убити при операция през януари в граничен район между Афганистан и Пакистан.

Операцията била насочена към свързан с "Ал Кайда" обект и не е имало причина да се смята, че е имало заложници на мястото, изтъкват от Белия дом.

САЩ смята, че Ахмед Фарук, американец, за когото от Белия дом казват, че е бил лидер на "Ал Кайда", е бил убит в същата операция. Американските власти също така са заключили, че Адам Гадан, американец, който е бил говорител на терористичната мрежа, е бил убит в отделна американска операция през януари.

Белият дом изтъква, че Фарук и Гадан не са били конкретни цели на операциите, нито САЩ са имали информация, която да насочва, че са намирали в обектите.

Американските власти уточняват, че заложниците са били убити при два отделни удара с безпилотни самолети на 14 и 19 януари в района на планината Хиндукуш.

„Смятаме, че американска контратерористична операция... е довела инцидентно до смъртта на Уорън и Джовани", каза президентът на САЩ Барак Обама на брифинг в Белия дом във връзка с изнесената информация.

Обама се извини и поднесе съболезнования на семействата на загиналите заложници. „От името на правителството на САЩ искрено се извинявам на семействата. Дълбоко съжалявам за случилото се", добави той, подчертавайки, че САЩ не са знаели, че в сградата, която са поразили, са били заложниците.

Напълно поемам отговорност за всички наши контратерористични операции, включително тази, която по невнимание взе живота на Уорън и Джовани", добави още той.

Обама поиска цялата информация за операцията да бъде декласифицирана и да се представи пред американски народ.

Според него САЩ са смятали, че са убили опасни членове на „Ал Кайда" и че в сградата не е имало цивилни.

Това е една жестока и горчива истина във време на война, могат да се случат смъртоносни грешки. Определено ще си вземем урок, изтъкна той.

Държавният глава на САЩ разкри, че операцията е провеждана според ръководните принципи и че се основава на стотици часове наблюдение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини