Джигити без книжки вилнеят по пътищата в Кърджалийско

Пътната полиция в Кърджали регистрира изключително висок ръст на разкритите шофьори без книжки, съдилищата са затрупани с дела срещу тях, предаде БГНЕС.

Шестима водачи, лишени от право да управляват автомобили, са били установени от полицията в рамките на специализирана операция. При проверките се оказало, че те вече са били наказвани по административен ред, но и в срока на изтърпяване на санкцията отново са хванали волана на път. Рекордьор сред шестимата водачи е Ш.Ш., който има 7 влезли в сила наказателни постановления за управление на кола в срока на лишаване от това право. Работата по случаите продължава. Операциите по издирване на водачи, управляващи, без да имат това право и лишени от правоуправление, ще продължат на територията на Кърджалийска област, предупреждават от полицията.

Освен шофьори с отнети книжки, сред джигитите на пътя всеки ден са разкривани и пияни на волана. Незабавно производство е образувано в Районното управление на полицията в Момчилград срещу Б.Ю./27 г./, който с 2,27 промила алкохол препускал с автомобила си снощи към 23,30 ч. в село Нановица. Той е задържан в полицията, издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за химически анализ. Друга бърза процедура е образувана срещу 44-годишния Б.Ш., който в 21,30 ч. снощи на ул."Осми март" в Кърджали отнел предимство на "Ауди" и последвал сблъсък. Тестът за алкохол на шофьора, причинил катастрофата, отчел 2,11 промила. Почерпеният подлежи на медицинско изследване и също е задържан.

Специализираните операции на полицията дават отчайващи резултати за нашествието на шофьори с отнети права и употребили алкохол. Само за ден през миналия декември са спипани 8 водачи от Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково и Крумовград, тръгнали на път, без да притежават документ. В началото на януари т.г. също за един ден проверяващите се натъкнали на други 5 шофьори, като 4 от тях са били осъждани за същото нарушение преди това.

 Нарастващият брой на наглите с автомобилите предизвиква и вече редовните специализирани акции на Пътната полиция. Всеки ден се правят масирани проверки по пътищата в региона, проверяват се водачи с предишни нарушения и се пращат на съд. Много често на волана са гурбетчии, завърнали се от Европа с купена там кола, но натискат газта без свидетелство за правоуправление, казват полицаи. Според тях ниските глоби и наказания, предвидени в закона, са една от причините за регистрирания бум на водачи без книжки.



Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини