Лютви Местан: Това ли е разбирането за върховенството на закона – ползването на майчин език да се наказва със затвор

Това ли е разбирането за върховенството на закона – ползването на майчин език да се наказва със затвор. Това прочете от името на ПГ на ДПС лидерът на партията Лютви Местан в декларация по време на първото заседание на Народното събрание след великденските празници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какво разбиране имаме ние за върховенството на закона. От изявленията на лидерите на управляващите партии стана ясно, че това ще бъде един от знаците на предстоящата парламентарна сесия”, заяви Лютви Местан. Той припомни наложените глоби на ДПС за това, че по време на предизборна кампания са се обърнали към избирателите си на майчин език. Лютви Местан заяви, че глобата, която е наложена от областния управител на Пловдив Розалин Петков на дейци на ДПС е 681 лева и тя е точно такава, за да показва, че това е годината на създаването на Българската държава. 
„Този местен шантаж на властта ни казва, че 681 е годината на създаването на Българската държава и с този акт ни се казва това е нашата страна, вие сте чужди елементи в нея и ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровенността си, ще се откажете от личността си“, каза Местан. 
„Скоро това виновно поведение и ползването на майчин език няма да се преследва само с глоби, има предложение от коалиционните партньори ползването на майчин език вече да се квалифицира като престъпление от общ характер и за това престъпление ще се лежи в затвора от 3 до 6 години. Това ли е вашето разбиране за върховенството на закона“, каза Местан. 
Лидерът на ДПС посочи, че всички мълчат по тази тема, защото има един ясен процес-дясното все повече да се легитимира като национал-популизъм и това поведение на коалиционните партньори да е чиста проба фашизъм и неонацизъм. „Въпреки възгласите си отворете очите и ушите не може да имате избирателно отношение към Европа“, призова Местан. Той прочете списък на партиите определяни като фашистки от доклад на ЕК. От тази гледна точка върховенството на закона не се свежда само до разделянето на един орган на две колегии, а до един много по-дълбок процес. Ние като партия, която през 1991 година не подписа Конституцията сме отворени за много по-дълбоки идеи. Очаквахме да направите ясно разграничение между публичния и частно-партийния интерес във връзка с измененията на Конституцията и съдебната реформа“, каза Места. 
"Потънахте в пълната си липса на безпомощност и концептуалност и визионерство в юридическа безпомощност. Създавате усещане за размахване на думата реформа и за създаване на своеобразен мит, които да замести изчерпания мит на персоните месии", заяви Лютви Местан.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини