Областният лидер на БСП в Кърджали Георги Кючуков: Партиите трябва да надделеят политическия егоизъм

  Партиите трябва да надделеят политическия егоизъм.

 . Обединението около обща кандидатура за кмет е единственият начин да се сложи край на политическия монопол в Кърджали

 . От изхода на разговорите ще се разбера кой работи за ДПС,въпреки че твърди обратното

 Въпросите зададе: Коста Иванов

 -       Господин Кючуков, защо БСП отново заговори за общ фронт срещу ДПС?

-        ДПС управлява Къджали през последните12 години. Всички ние виждаме, че за този период нещата за Кърджали не стоят добре. Бяха закрити много от големите промишлени мощност, безработицата рязко се увеличи, голяма част от хората бяха принудени да напуснат града. Няма сериозни инвестиции в посока откриване на работни места,като изключим може би едно машиностроително предприятие,в което условията на труд са толкова лоши, че текучеството е огромно и са принудени да набират работна ръка дори от съседни области. Икономическото състояние на общината е лошо, дълговете надхвърлят 12 милиона лева.Нужна е промяна на модела на управление. Необходимо е и хората, които не гласуват за ДПС да получат достъп до управлението на общината, да имат възможност да решават какво ще е бъдещето на Кърджали. Казано най-кратко – 12 години на ДПС стигат.

-        Смятате ли, че е реално да се говори за обединение на всички политически сили извън ДПС?

-         Трябва да сме наивници да вярваме, че това може да се случи.Ние предлагаме нещо различно – всяка от партиите и коалициите, да участва в това политическо състезание,каквото са местните избори, със своя листа за общински съветници, със своя платформа, със своите виждания за бъдещото управление на общината. Обща трябва да бъде подкрепата на кандидатурата за кмет. Политическият анализ сочи, че нито една партия освен ДПС няма силите да спечели с партиен кандидат.Ако има надпартийна кандидатура, тя може да обедини гласовете на избирателите, недоволни от досегашното управление и да спечели изборите.

-        Какъв трябва бъде този  кандидат,за да получи подкрепата на всички извън ДПС ?

-        Нашето виждане е, че този кандидат трябва да е равно отдалечен от всички партии, да се ползва с добро име и авторитет и да има доказани качества на ръководител. Водещото трябва е  експертното, а не партийното начало. Това ще предложим и на другите политически сили и обществени организации.

-        БСП има ли вече предложения за кандидати?

-        Нашата идея е да започнат разговори за обединяването около една кандидатура. Ние също ще предложим имена,но може да подкрепим и предложения от други партии,стига те да отговарят на критериите за експертност и надпартийност. Ако наистина мислим за по-доброто бъдеще на Кърджали, трябва да преодолеем партийния егоизъм и да дадем възможност на всички, които не гласуват за ДПС най-после да участват в управлението на общината.

-        Склонни сте да подкрепите дори и кандидатура,посочена от политическите ви противници като например ГЕРБ?

-        Да, дори и от ГЕРБ, стига тази кандидатура да отговаря на критериите за равна отдалеченост от политическите сили  и да се приема от избирателите в Кърджали. Въпросът не е коя партия кого ще посочи, а  качествата на предложение човек.

-        Започнахте ли вече разговори с политическите сили?

-        Вече са проведени разговори с партиите и патриотичните организации, с които БСП традиционно си сътрудничи. Надявам се още пред идващата седмица да започнат и срещите с ръководствата на останалите политически партии в града. Ние ще отправим покана към всички освен ДПС. Иска ми се да вярвам, че те ще проявят политическа зрялост и ще докажат ,че действително искат да работят за хората от Кърджали.

-        А ако не се съгласят да подкрепят обща кандидатура за кмет?

-        Тогава хората ще разберат кой работи за ДПС,въпреки че декларира точно обратното.

-        Искате и провеждането на референдум за отделянето на Перперек в самостоятелна община.защо?

-        Референдумът означава да се допитаме пряко да хората и да се съобразим с тяхното мнение. Считаме, че отделянето на Перперек като самостоятелна община ще е в полза на неговото население и на Кърджали. В Кърджали, защото ДПС вече ще трябва да разчита на реална политическа подкрепа, а не само на етнически вот. А Перперек ще може да получи сериозна финансиране по линия на европейските програми и жизненият стандарт там рязко да се повиши. Една от възможностите например е програмата за развитие на селските райони, по която в момента Перперек няма как да получи средства за реализация на проекти.

-        Смятате ли, че подобен референдум ще има успех?

-        Само ще припомня, че това не е нова идея. През 1999 година  бяха събрани близо 20 000 подписа за отделянето на Перперек. Дълги години то е било самостоятелна община,но е присъединено към Кърджали по време на окрупняването на общините в средата на 80-те години на миналия век. Резултатът от това е икономически упадък и затруднено административно обслужване на хората.За една бележка те трябва да пътуват десетки километри до Кърджали.За това смятам, че идеята ще има широка подкрепа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини