Евродепутатът Неджми Али призова в Страсбург за по-справедлива оценка на България

Прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка в сегашния му вид спрямо България поиска евродепутатът Неджми Али от Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа, заедно със свои български колеги от Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

В мотивите си представителите на страната ни в Европейския парламент посочиха, че Механизмът в този му вид цели една свръхконцентрация само върху проблемите на две от държавите-членки на Евросъюза-България и Румъния, а пропуска някои проблемни области, които биха имали много по-голямо въздействие върху цялостното функциониране на Съюза. Евродепутатите призоваха Европейската комисия за цялостен анализ на докладите на Европейската Сметна палата относно усвояването на европейските средства.

В тази връзка депутатите приведоха редица аргументи, част от които са свързани с грешките при управлението на европейските средства и степента на усвояване на ресурса. Числовите показатели сочат, че България има под 2% ниво на грешки, а за сравнение този показател на европейско равнище е значително по-висок и достига почти 7%. В своя доклад Европейската сметна палата отбелязва, че едва 1.3% от европейските средства в България са изложени на риск. За сравнение този процент на европейско ниво е 2.8%, като в някои държави-членки се стига и до 10%. Освен това България усвоява почти 70% от определените й евросредства, като това я нарежда сред десетте най-успешно усвояващи евросредства страни-членки на ЕС.

Мотивите на евродепутатите бяха изложени по време на изслушване пред Комисията по контрол на бюджета на представители на изпълнителната власт и на неправителствени организации от България, по изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка.

Към момента на присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. Румъния и България все още не бяха постигнали достатъчен напредък в областта на съдебните реформи, борбата с корупцията и организираната престъпност. За да улесни влизането на двете страни в Съюза и същевременно да гарантира нормалното функциониране на своите политики и институции, ЕС реши да въведе специален „Механизъм за сътрудничество и оценка“, за да им помогне да се справят с тези неразрешени проблеми. През декември 2006 г. Комисията установи набор от критерии, спрямо които може да се оцени напредъка в проблемните области.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини