Ситуацията със сирийските бежанци в Турция критична,напират към България

Ситуацията със сирийските бежанци в Търция е критична.Броят им е толкова голям,че създава сериозни проблеми пред държавата.Присъствието им в Одрин е осезателно.Те се опитват да използват града ни за транзитен пункт към България и Гърция.Това заяви на брифинг пред български журналисти кметът на Одрин Реджеп Гюркан.Той каза, че се създава сериозен хуманитарен проблем.Властите в Одрин при установяване на бежанците се опитват да им осигурят храна. Те също така обезпечават транспорт с който връщат сирийците в азиатската част на Турция, където ги настаняват в бежански лагери.

Трафикът на емигранти през българо-турската  и турско-гръцката граници  се е превърнал в доходен бизнес за милиарди турски лири. Организаторите му са в Истанбул, където в момента са се съсредоточили над 1 млн. емигранти. От там бежанците тръгват за нашата или гръцката граница. Не ги спират телените огради. Мнозина преминават граничните пунктове, укрити в тайници на камиони.

  Със стратегическото си положение Одрин се е превърнал в разпределителен център за миграция в посока Гърция или България и от там за Западна Европа.  Той е придобил печална слава в Европейския съюз,както и  в страните от където идват бежанците. Случва се често емигранти да изчезват в опит да преминат границата на ЕС с Турция. Местните вестници са изпълнени с обяви за издирване от близките им хора. Предлагат се възнаграждения на този, който може да даде информация.

  Историите за разделени семейства,загубени деца ,глад са ежедневие в Одрин. Отразявахме ги последните години , но вече хората са претръпнали.Те станаха част от нас,споделят одрински журналисти.

 Те казват още, че местната полиция дава ежедневни сводки за заловени на границата  и на граничните пунктове бежанци. Напоследък емигрантите се опитват да се прехвърлят на българска или гръцка територия на малки групи.

  Според наблюдатели от одринските медии турските власти са заловили поне 20 000 бежанци на българо-турската граница от началото на размириците в арабския свят. Полицията подслушва трафикантите в Истанбул. На границата се задържат камиони с нелегални. Арестуват обаче само шофьорите. Едрите риби остават извън полезрението на властите, споделят  журналисти.

 Заловените на границата нелегални се настаняват в център за бежанци в Одрин.Тези ,чиято самоличност се установява бързо се връщат след дипломатически контакти  в родните им страни.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини