Оспорван местен вот в Кърджали наесен, уседналост и обезлюдаване могат да подхлъзнат ДПС

Оспорван местен вот се очаква на есен в Кърджали. Принципът за уседналост в Изборния кодекс и голямата миграция могат да подхлъзнат ДПС и партията да загуби пълната си хегемония в управлението на общината. Основните й опоненти ГЕРБ и БСП мислят за балотаж,очаквайки по-добри резултати от вота през 2011 г. Партийните централи на двете партии не искат и да чуят за общ кандидат, разчитайки,че техните претенденти  всеки един по себе си има шансове за втори тур.

Ще припомним,че през 2011 г. срещу кандидата за кмет на ДПС се изправиха настоящия областен управител Илия Илиев от ГЕРБ и членът на ИБ на ВС на БСП Милко Багдасаров. Двамата бяха с почти изравнени резултати. Малко не достигна на Илиев за балотаж.Той получи 20,65% от гласовете или 6948 бюлетини.

Сериозни различия имаше в подкрепата на двете партии за кандидатите за общински съветници.ГЕРБ получи 19,40% или 6472 гласа,а БСП 14,59% или 4866 гласа.

Шансовете на тези партии за предстоящите избори се обусляват както от принципа за уседналост,който ще лиши ДПС от около 5000 гласа от Турция ,така и от голямата миграция към Западна Европа.Кварталът с най-много гласоподаватели на движението през последните години-Възрожденци е полупразен.От селата избирателите също се ориентират към чужбина.През 2011 г. ДПС взе едва 51,06% от гласовете или 17033 бюлетини,което осигуриха крехко мнозинство в местния парламент.

   Анкета на сайта Кърджали бг вести,показва,че за сега най-сериозна мобилизация има в избирателите на социалистите.На въпросът „Ако местните избори са днес за кандидатът на коя партия бихте гласували? 40,19 % от активните кърджалийци дават предпочитание на БСП.32,71% изказват предпочитание към ГЕРБ,едва 18,69,са активните хора в подкрепа на ДПС.За по малките политически формации е и по-малка подкрепата:за Патриотичния фронт-3,74%,за АБВ-1,87% и за

Реформаторския блок-1,87%.

До изборите има много време,но от сега е ясно,че съществува реална възможност ДПС да загуби доминацията си в местния парламент.Анкета на сайта ни преди месец показа,че сред активните кърджалийци кметът Хасан Азис се ползва с подкрепа от 42%,което е добра предпоставка за 4 мандат.Въпросът е дали той ще бъде кандидатът на Движението за права и свободи.Безпорно е,че той би бил локомотивът който ще тегли композицията на ДПС към нова изборна победа.

  Сериозни са шансовете на ГЕРБ.Областният координатор Цвета Караянчева очаква балотаж и подкрепа от други партии за втори тур за кметския стол.Още от сега е ясно ,че такава може да получи от партньорите от ПФ,РБ, и АБВ.Това прави шансовете на кандидата на герберите сериозен.

Макар и мобилизирани социалистите за сега не могат да разширят поддръжката за своите кандидати извън партийните редици.

  Въпреки,че не са основават на представителни извадки,анкетите в сайта ни показват едно-от година на година тежестта на вота пада на беловласия електорат,независимо на коя партия е.Младите и активни хора имат все по-малка тежест в крайния резултат.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини