Забранява се вносът на боеприпаси за утилизация

Забранява се вносът на всички видове боеприпаси за огнестрелни оръжия с цел утилизация и/ или унищожаване, както и транспортирането им на територията на България. Решението взе правителството на днешното си заседание, съобщава пресцентърът на кабинета.

През последните 25 години в изпълнение на клаузи от Конвенцията за съкращаване на военните сили в Европа в Българската армия и в армиите на някои европейски страни са се освобождавали значителни количества боеприпаси, част от които са подлежали на унищожаване. 

Процесът на утилизация е рисков и въпреки че се извършва от специалисти и по утвърдените технологии и мерки за безопасност, може да се стигне до непредвидими последствия, ако се извършва в предприятия, които не са производители на самите изделия и не са запознати с технологията за утилизирането им. Освен това взривните вещества с изтекъл срок на годност са много чувствителни на външно въздействие. Много от предприятията нямат площадки за унищожаване, чието изграждане е труден и скъп процес, а приемането им е свързано с изпълнението на тежки екологични норми. 

Друга предпоставка, която може да доведе до непредвидими последици, са кражбите на изделия или взривни вещества, извлечени от тях. Откраднатите боеприпаси могат да попаднат в ръцете на престъпни групировки или да бъдат изнесени нелегално в чужбина. 

Въпреки съществуващата нормативна уредба и въпреки държавния контрол зачестяват инцидентите при процеса на утилизация. В съобщението на кабинета се посочва, че през последните години са загинали 19 души, а 18 са ранени. 

"Въвеждането на забраната е единствената възможна мярка към настоящия момент, която може да се предприеме за опазване на живота и здравето на гражданите", се казва в текста.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини