20 °C

Пестицидите намаляват броя на сперматозоидите и влошават качеството им

Пестицидите в плодовете и зеленчуците могат да повлияят на броя на сперматозоидите и качеството на спермата, твърди изследване, проведено от Училището по обществено здраве в Харвард и болницата в Масачузетс.

Според проучването мъжете, които консумират най-голямо количество плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди имат с 49% по малко сперматозоиди, както и с 32% по-малко спарматозоиди с нормална форма, в сравнение с мъжете които приемат по-малки количества. Сперматозоидите понякога могат да имат необичана форма, което затруднява придвижването им и оплождането на яйцеклетката.

В изследването са участвали мъже на възраст между 18 и 55 години, които са посещавали клиника за двойки с репродуктивни проблеми. Учените са изчислявали количеството на поетите пестициди на база въпросници, попълвани от участниците в проучването за количеството консумирани плодове и зеленчуци в рамките на предходната година.

Съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците е било категоризирано според данни на Програмата за информация относно пестицидите на Министерство на земеделието в САЩ.

Към плодовете и зеленчуците с ниско съдържание на пестици са били отнесени грах, боб, грейпфрут и лук, а към тези с високо съдържание - чушки, спанак, ягоди, ябълки и круши.

Участниците в изследването са били разделени на 4 групи, според количеството приемани пестициди и вида на хранителния им режим - дали са консумирали повече риба, пилешко месо, плодове и зеленчуци или са следвали "западния модел", наблягайки на червено месо, масло, храни богати на мазнини, сладкиши, майонеза и енергийни напитки.

Учените са анализирали 338 мостри от сперма от 155 мъже между 2007 и 2012 год. Измерени са били количеството на сперматозоидите, както и големината и формата им.

Под внимание са били взети и други фактори, които биха могли да окажат влияние върху качеството на спермата като възраст, тютюнопушене, тегло, периоди на сексуално въздържание, физически упражнения, вид диета и наличието на варикозни вени на тестисите.

Заключенията от изследването са, че количеството на консумираните плодове и зеленчуци не оказва влияние на качеството на спермата. Това, което влошава качеството и, е количеството на приетите пестициди.

Авторите на изследването обаче предупреждават, че към резултатите трябва да се подхожда внимателно.

При част от мъжете репродуктивните им проблеми е възможно да се дължат на други фактори различни от диетата и начина им на живот.

За определяне количеството на приетите пестициди са се използвали данни от националната статистика, не е измервано конкретното количество пестициди в диетата на всеки от участниците.

Изследването не е взело под внимание и дали участниците са консумирали органични или неорганични храни, направено е на база субективна преценка за количеството консумирани плодове и зеленчуци, не е взет под внимание и фактът, че диетата може да се промени с времето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини