Кърджали с втори Бизнесинкубатор, лентата преряза министър Лукарски

Втори бизнсинкубатор бе открит днес в Кърджали. За да пререже лентата дойде министърът на икономиката Божидар Лукарски. Заедно с него на церемонията бяха областният управител Илия Илиев и кмета Хасан Азис. Създаването на инкубатора е по проект на Българската финансова група,фирма „ГАРС“ и Читалище „Обединение 2013“. Средствата за дейността на читалището за 36 месеца са осигурени от Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ . Секретярят на читалището Камелия Чолакова посочи при откриването , че Бизнесинкубаторът ще бъде център за развитие на малки и средни предприятия.Той ще предоставя помещения под наем на средни и малки фирми,ще обучава и предоставя информация на млади предприемачи.

Частната бизнесинициатива движи икономиката на региона. Ролята на държавата е да създава благоприятни условия за предприемачите.Нашето министерство създава механизми за подкрепа. Тепърва ще се използват средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“,която ще действа до 2020 г.Т ова сподели министър Локарски. Той каза,че по програмата ще постъпят над 1,3 млрд.евро, които ще подпомогнат над 9000фирми.

Кметът Хасан Азисотбеляза, че откриването на втори бизнесинкубатор в града е повод за радост. Първият работи от 2006 г. Кметът изрази надежда,че новото бизнессредище ще подкрепи предприемчивостта на кърджалийци. Кметът посочи,че през последните години в община Кърджали постъпват много инвестиции по европейски програми. Влагат капитали и големи европейски и турски инвеститори. Само инвестицията на „Теклас“ надхвърля 50 млн.долара. Сега на дневен ред е развитието на промишлена зона. Има проект за такава с площ от 250 000 кв.м.

Областният управител Илия Илиев изрази увеереност ,че Бизнеинкубатора ще гради млади предприемачи. Неговото създаване ще допринесе за укрепване на фирми и разкриване на нови работни места.Така ще се ограничи обезлюдяването на града и региона. Готови сме да помагаме на всички ,които имат идеи, каза още Илия Илиев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини