Ангелкова: Очаква ни един доста труден летен сезон с много предизвикателства

Очаква ни един доста труден летен сезон с много предизвикателства, но нека това ни амбицира да обединим усилия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на БТВ.
Според прогнозите с 60% ще намалеят руските туристи. Ангелкова каза, че не би искала да се ангажира с прогнозите, тъй като представителите на бранша дават различни числа
Много е рано да се правят категорични прогнози, заяви още Ангелкова.
"Нашите изчисления временни, подчертавам – временни, са между 30 и 40% отлив на руски туристи.", уточни министърът.
Според Иван Кирязов, туроператор, проблемът не е в процентите, а в това че има спад. Конкретно в моята фирма спадът е около 50%. Той е осезаем. Много руски региони не присъстваха в Москва, значи за момента програмите за България или се изчаква интерес, но това не се е случвало до сега. Няма яснота и по чартърната програма до момента, до сега това не е било, добави още Кирязов.
Трябва да се подсилят консулствата с кадри в Русия, Украйна и Беларус. Да се постави въпроса в Брюксел, да искаме изравняване на визовия режим с Беларус и Украйна, предложи още Кирязов.
Процедурите са стартирани от миналата година, но туристическия ни пазар не е само Русия и Украйна, уточни Ангелкова. „Имаме 5% ръст от страна на Германия, Литва и Латвия имаме 40% ръст на интереса. „
На въпрос до колко реалистично е хотелиерите да се надяват на компенсации Ангелкова отговори, че не може да сравняваме земеделския и туристическия бранш.
Министърът напомни още, че отливът на руски туристи не е само за България и по-важно е да се фокусираме върху качеството на продукта, който предлагаме.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини