Бум на варицела в цялата страна

Бум на болни от варицела в цялата страна отчитат епидемиолозите. Само за последната седмица са регистрирани 812 заразени, други 147 са пипнали скарлатина. От началото на годината пък прекаралите варицела са 7200 души, което е с 1500 повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Варицелата е изключително заразна и дори само за минута да сте в една стая с болен, ще пипнете шарка. Не е нужно да ви киха в лицето, нито да се ръкувате“, обясни за „Преса“ началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров.

Болестта протича с много висока температура до 40-41 градуса, гадене и повръщане. Обривите са специфични, като първо се появяват петънца, а после пъпки. Следващата вълна идва с бистри мехури, които след това стават мътни. Накрая се образуват корички, като целият период трае около 10 дни. През цялото време температурата не спада, а пъпките сърбят ужасно. Децата изкарват шарката по-леко. В 10-15% от случаите обаче се стига до пневмонии, а при 2-3% от заразените и до енцефалити. За възрастните варицелата е изключително опасна. Лекарите нямат обяснение защо по-големите боледуват по-тежко и усложненията стигат 50%.

Основната причина за бума на заразата е, че България е единствената страна в ЕС, в която няма регистрирана ваксина срещу варицела. „Никой в държавата не прави нищо, за да реши този въпрос. В същото време българите са принудени да обикалят аптеките в Румъния и Гърция, където цената на една доза е между 40 и 70 евро, а са нужни две“, посочи д-р Мангъров.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини