Герои от френската литература гостуваха на Франкофония - 2015 в Езиковата

Френскоговорящата общност в ГПЧЕ „Христо Ботев” извика в един глас: „Посвещаваме днешния празник на Париж!”
Париж! Ти не си само градът на подострените моливи! Ти не си само Шарли Ебдо! Ти не си и мястото, което свързваме само със свободата на словото и печата…
Париж! Ти си мястото с уникална атмосфера. Ти си романтиката на малките улички и кафенета. Ти си величието на вековните сгради. Ти си кулинарният аромат на семейните ресторантчета, на звуците на френски шансони, безброй крайречни кейове, паркове, площади и музеи…
Париж! Ти си бесният ритъм на забързаното ежедневие, метро, влакове, автомобили. Ти си красив, развлекателен, необятен и магнетичен мегаполис…
Така започна поредното честване на празника Франкофония, ден, в който празнуват не само учениците и учителите по и на френски език в ГПЧЕ „Христо Ботев”, а цялото училище, защото герои от френската литература „превзеха” коридорите и актовата зала и предизвикваха позитивно настроение и мъничко завист.
Под ръководството на госпожа Маргарита Чобанова, френскоговорящата общност в училището трескаво се подготвяше за този ден, който съвпадна с идването на астрономическата пролет - 20. март. За гостите и всички присъстващи, ученици от групите по проект „С грижа за всеки ученик” подготвиха виртуална разходка из безбройните забележителности на френската столица.
Абитуриентките Рукие и Виктория изпяха едни от най-прекрасните френски песни, припомнящи ни , че универсалният език e този на любовта, а осмокласничката Розмари изпълни на пиано весела неаполитанска песен.
С присъщото за французите възпитание и финес, за гостите на празника бе подреден коктейл с отбрани специалитети от френската кухня, дело на учениците от девети и единадесети клас, работещи по проект „Успех” в ателиета „Френска кухня”, с ръководител Цонка Пашалиева.
Учениците от десети клас нарисуваха гостите от публиката с цветовете на френското знаме и това също допринесe за повишаване на настроението. След финалните акорди на песента, в изпълнение на Виктория и Рукие, аплодисментите на публиката дълго не стихваха, а водещите, Криста и Георги от единадесети клас, увериха присъстващите, че Франкофония 2015 няма да завърши днес, а ще премине в следващата национална проява „Предизвикателство за четене”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини