ГКПП Маказа изграден,без споразумение за преминаване на автобуси,сега България и Гърция умуват

Автобуси на гръцка фирма от Комотини ръждясват от четири години в Кърджали в очакване ГКПП „Маказа-Нимфея” да бъде отворен за превозни средства с по-голям тонаж от 3,5 тона.Те все още не получават разрешение да преминават през пункта.Возят от Кърджали до Маказа.Пътниците преминават пеш пункта и от гръцка страна ги поема друг автобус.

Така няма да можем да развиваме туризъм,категоричен бе представител на фирмата на среща между областния управител Илия Илиев и членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България-клон Кърджали.

От фирмата споделиха още, че гръцките власти прехвърлят вината на българските и обратно нашите на гръцките.

В същото време гръцката фирма има почивна база на Мароня, която може да поема годишно по 2000 кърджалийци, ако се отвори пункта за големи автобуси.

Областният управител сподели,че вече е поставил въпроса пре Министерството на външните работи. Този казус може да се реши само на ниво външни министерства,категоричен е Илия Илиев .В разрешителното за строеж на пункта обаче не е предвидено преминаването на автобуси. Затова сега трябва да се подпише спецално споразумение. В момента се водят разговори между двете страни. Илия Илиев изрази надежда,че до началото на туристическия сезон проблемът ще се реши.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини