Вече 15 години Домът за стари хора в Кърджали се грижи за самотно живеещи от третата възраст

Единственият Дом за стари хора в Кърджали, вече 15 години работи на пълен капацитет, благодарение на партньорството между Община Кърджали и Областният съвет на БЧК. Домът предоставя комплекс от дългосрочни социални услуги на 30 потребители. Той отваря врати през 1999г., благодарение на финансирането на Холандският червен кръст и с помощта на общината, която предоставя сградата за безвъзмездно ползване. Днес обитателите му получават 24-часова качествена социална услуга, съобразена със специфичните им потребности.
„Основната ни цел е да осигурим безопасни условия за живот на възрастните хора живеещи при нас, условия близки до домашните, като не прекъсваме контактите им с близките. Социалната услуга, която предоставяме е съобразена със специфичните потребности на нашите обитатели, а тук те получават 24 –часова медицинска грижа, здравословна и качествена храна, която се приготвя на място, осигурява им се и психо-социална подкрепа, за да преодолеят психологическата бариера, която ги кара да се чувстват ненужни.”, коментира управителката Таня Делева.
Дейностите в Дома за стари хора са насочени не само към предлагането на специализирани грижи към настанените в него възрастни хора. Целта е те да водят самостоятелен начин на живот и да организират свободното си време, с помощта на социалните работници. В дома има осигурена скайп –връзка, за да могат обитателите му да поддържат контакт със своите близки в чужбина. За обитателите на Дома за стари хора в Кърджали се организират различни развлекателни мероприятия, екскурзии, чествания на лични и национални празници.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини