Цяла махала в общината незаконна,жителите без лични карти и на свещи

Общественият посредник разговаря с кметове от микрорайон Мост

Общественият посредник Расим Муса предприе обиколка на населените места в община Кърджали, за да се запознае на място с проблемите на техните жители. В периода 30 януари 2015 до 06 март 2015 г. бяха посетени микрорайоните Широко поле, Перперек, Бойно, Костино, Мост, Рани лист, и Стремци . Хора от населените места ,кметове и служители на кметства представиха пред омбудсмана наболели проблеми, някои от които не са решавани с години. Най-често жителите на общината се сблъскват с  въпроси по регулацията на селата, водещи до липса на подход към домовете им, остаряла  водопроводна мрежа, липса на канализация.

Сериозно недоволство предизвиква практиката на „В и К” да не изкърпва улиците след отстраняване на аварии. От енергоразпределителното дружество EVN пък не могат да поддържат постоянно напрежение в мрежата на много села, което води до изгаряне на електроуреди.

 Жители на общината настанили се в къщи на изселници, за да ги стопанисват с тяхно съгласие, искат съдействие за да им бъдат открити партиди от енергоразпределителното дружество. В момента от EVN им изискват нотариални актове за собственост.

 Актуална е и темата за сечта в горите. Хората от селата споделиха на обществения посредник, че се сече много,а залесяване не се извършва.Те изразиха опасения,че   в бъдеще няма да могат да си осигуряват дърва за огрев през зимата. Жителите на Конево негодуват и твърдят , че тежки камиони ,натоварени с дървесина , разбиват шосетата.

  Кметове на населени места настояват да им бъдат предоставени строителни материали за да може с доброволен труд да се изграждат подпорни стени срещу появилите се свлачища.

 Сериозен е проблемът с махала Дар дере на село Перперек. Тук от 30 години са се настанили 80 семейства. Те нямат нотариални актове за домовете си. Над 400 души срещат проблеми с документите си за самоличност, поради липса на адресна регистрация. От EVN пък им отказват партиди за ток.

   Във връзка с поставените проблеми общественият посредник Расим Муса е изпратил писма до кмета на община Кърджали Хасан Азис и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа.В тях се настоява да се потърсят законови възможности за узаконяване на построените в махала Дар дере на село Перперек, домове.

  Омбудсманът проведе и срещи с представители на Държавното горско стопанство в Кърджали и електроразпределителното дружество EVN-Пловдив.

 Това съобщиха от офиса на обществения посредник Расим Муса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини