Кърджалийци раздвоени по празниците-едни в Златоград,други в Гърция

Златоград по празниците

Кърджалийци се изнесоха масово на юг по празниците в търсене на близки, но атрактивни туристически дестинации. Основният поток за Баба Марта бе към Златоград. Тук традиционно посрещат празника и музеи и дюкяни,които са отворени за посетители. Този път туристите имаха възможност да се снимат пред голямо дърво, окичено в бяло и червено. Разбира се,работеше и прословутото кафене, където се предлага въртяно кафе.Майсторката Ваня го е научила от златоградчанин, пребивавал в Сирия. Сирия е родината на въртяното кафе и от там майсторлъка бил пренесен в родопския град. Желаещите да се  снимат тук са много, както и тези които искат да се пробват в близкото ателие за грънчари. Като цяло Златоград винаги има нещо, с което да изненада гостите си. Има с какво да ги изненадат и властите. Пътят от ръзклонението за Маказа към града е осеян с дупки, като след бомбардировка. Така, както кърджалийци, така и жители на Комотини имат едно на ум преди да хванат пътя за Златоград.

Другият поток от кърджалийци се насочи през Маказа към Комотини. Стана традиция мнозна наши съграждани да идват за по кафе в този град.Други подхванаха по-далечни дестинации като Ксанти или Александруполис. В Александруполис най-търсени бяха рибните ресторанти. Гърците изненадаха съгражданите ни в сервиране на хартия, а не в чинии. Типично в стила „Научи мързеливия наработа,да ти даде акъл”. Домакините си спеставяха много време за отсервиране и миене на чинии.

 И докато кърджалийци се забавляваха в Гърция, местните трескаво теглеха пари от банките обзети от политическата несигурност.Имаше обаче и такива, които направиха опашки на Маказа за да се включат в нощния живот по нашите дискотеки и барове.

Георги Кулов

Мартенското дърво
Въртяното кафе
Александруполис
"Мързеливо"сервиране
Опашки от гърци пред банките в Александруполис
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини