От строителния контрол събарят подпорна стена на язовир Крджали

В строго изпълнение на буквата на закона от Дирекцията за строителен контрол събарят ... подпорна стена на свлачище. Собственици на ресторанти край язовир "Кърджали" разкритикуваха Дирекцията за строителен контрол заради събарянето на подпорна стена на свлачище край брега на язовира. Част от стената е била изградена с пари и доброволен труд на частните собственици, съобщи БНР.
Бетонната опора предпазва от срутване в язовира на пътя до залива Енчец. Строена е от държавата преди 30 години. Водата и ерозията разрушили част от нея и тогава собствениците на ресторанти сами я възстановили. Сега, вместо подкрепа, те получили заповед за разрушаване.
Причината е, че подпорната стена била незаконна. Тя е попаднала в списъка за събаряне по време на акцията на строителното министерство срещу незаконните постройки. И докато собственици на вили ги спасиха със спечелени съдебни дела, за стената никой не се застъпил. Защото тя няма реален стопанин, коментира Ангел Авренлиев, възстановил с лични пари и труд разрушената преди време стена.
Багери вече започнаха да разбиват бетонното съоръжение пред погледите на десетки клиенти на ресторантите и на целия национален отбор на Русия по кану-каяк, който е на тренировки в язовира.
С премахването на подпорната стена се отваря пътя на активизирало се свлачище. Според Ангел Авренлиев ситуацията е абсурдна, защото държавата премахва вече направеното, а после ще дава пари за неговото възстановяване.
На предишното заседание на правителството стана ясно, че в страната са се активирали неимоверен брой свлачища. "Само за месец и половина от началото на годината са се образували нови 26 свлачища", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова миналата седмица. Тогава премиерът показа своето притеснение като поръча да има и молитва в Йерусалим за да предотвратим нови трагедии.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини