Връх Шипка пълен на 3 март

 

Връх Шипка ще бъде пълен на Националния празник Трети март. Тази година в честванията ще участват десетки хиляди българи. Пълни са и хотелите във Велико Търново. Именяците пък ще отидат в Златоград, където дават бонуси на Тодоровден, предаде Стандарт нюз.

Десетки хиляди българи ще се качат на легендарния връх Шипка на 3 март. Желаещите да се поклонят пред подвига на българските опълченци и руските воини стават все повече, коментираха от музея. На националния празник хората идват от всички краища на страната.

Къщите за гости в града под върха вече са пълни, казаха управители на семейни хотели. Те допълниха, че най-големите ентусиасти обмислят да опънат палатки, ако времето позволява. Великотърновският митрополит Григорий и старозагорският владика Галактион в съслужение със свещеници от двете епархии ще отслужат заупокойна молитва в подножието на върха. Там ще бъде и тържественият митинг за празника. След официалните слова, държавници, министри, депутати ще изкачат близо 900-те стъпала до Паметника на свободата на самия връх. Венци и цветя ще окичат монумента с бронзовия лъв. В празничните дни около 3 март експозицията по 7-те етажа на паметника ще бъде сред най-посещаваните обекти, предвиждат от музея. Тя включва най-богатата колекция от оръжие, документи, снимки, ордени и медали, лични вещи на участници в паметните боеве на Шипка. Тук се намира и копие на легендарното Самарско знаме, с което българските опълченци изминават героичния си поход във войната. 5000 туристи пък ще посрещне старата столица Велико Търново за 3 март. Местата в хотелите отдавна са продадени, като приоритет този път имат родните туристи, а румънските са останали за следващия уикенд. За всички, които са успели да си резервират стаи, Общината е предвидила безплатно излъчване на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина". По повод празника в Стара Загора ще се развее 250-метрово българско знаме. 300 войници, ученици и младежи ще носят огромния флаг на 3 март. Знамето е изработено по поръчка на Oбщината, а в дружеството, което го прави за първи път, шият трикольор с такава дължина. Само гладенето му ще отнеме два дни. Още 4 огромни трибагреника ще участват в тържествата. 500 по-малки знамена са изработени за празника. Те са за подарък на жителите на кооперациите, които до края на февруари кандидатстват за саниране, а и на всички, които изявят желание да украсят дома с националния трибагреник.

 
 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини