Повечето кърджалийчета се раждат в чужбина, кръщават ги с имена на филмови герои

През 2014 г. повечето от появилите се на бял свят невръстни жители на общината са родени в чужбина. От съставените от отдел  ГРАО на община Кърджали актове за раждане 1000 са на бебета родени зад граница. 872 са проплакали за първи път в кърджалийската болница.Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на отдела Байрам Байрам.

 Байрам Байрам посочи, че няма чувствителен ръст на съставените актове за раждане. През 2014 г. те са общ 1872,с 5 повече от 2013 г. Разликата обаче в сравнение с 2012 г. е чувствителна.През 2014 г.са се появили на бял свят 250 бебета повече. За съжаление 60% от тях са се родили чужбина.

Най –много са „чужденците” от  Турция. Забелязва се обаче трайна тенденция за увеличаване на броят им в Западна Европа, заради трайното преселване на цели семейства там.

  Както и миналата година се отчита  тенденция традиционните имена и при българи и при турци да отстъпват място на такива на филмови герои.Особено популярни са имената от турските сериали  като Кузай,Кованч,Карделен.При българите се налагат Анабела,Дейвид/Бекъм/,Любов.

Като цяло имена като Александър, Александра, Кристияна, Кристиян изместват имена като Георги, Иван,Мария.

При турците много модерни са Еда, Джан и Мерт.

  Кърджалийци не се женят тук,  сочи статистиката.  От издадените актове за брак за общината от ГРАО-Кърджали доминират тези,  сключени в чужбина. От 785 акта общо, 570 идват от други държави.

 Байрам Байрам посочи,  че съществува тревожна тенденция на увеличаване на смъртните актове с всяка измината година в общината.  През 2012 г. те са били 1080, а през 2014 г. са 1148.  Според него стресът и немотията водят до ранната кончина на много кърджалийци.

Георги Кулов

Байрам Байрам
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини