ОССЕ: Примирието се спазва почти навсякъде в Източна Украйна

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че примирието между Киев и сепаратистите се спазва почти навсякъде в Източна Украйна, освен в Дебалцево и някои други точки, предаде ТАСС. Това се съобщава в доклада й.

Забелязано е изтегляне на военна техника в близост до Марупол. Отбелязано е също така струпване на танкове към "неизвестна дестинация". Това са отчели дроновете на ОССЕ.

Въшните министри на страните от т.нар Нормандска четворка - Франция, Германия, Русия и Украйна се споразумяха за нова среща за Източна Украйна на такова равнище скоро.

Междувременно, от самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че ще се откажат от минските договорки, ако Киев не спре обстрела на градове в Донбас. Това е съобщил Едуард Баурин, говорител на министерството на отбраната.

Той съобщава за атаки на украинската армия, проведени в сряда, "на които провокации нашите бойци не отговориха и стриктно спазват условията на примирието". Според него, ситуацията се стабилизира, с изключение на спорадични атаки от Киев.

В същото време украинската компания "Нафтогаз" съобщи, че Динбас получава руски гас, който няма да бъде платен от Киев. По-рано Украйна спря доставките за сепаратистките райони и Москва съобщи, че ще получават руски след правителствената заповед.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини