Оборудваха Спешната помощ в Кърджалийско със супермодерни апарати,ще борят инфарктите

Д-р Атанас Митков с новия Корпулс 3

Два модерни апарата „Корпулс 3” получи Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.Здравното министерство е провело търг и е закупило техниката.Предоставени на Центъра в Кърджали са два апарата. Единият е осигурен от РЗИ.Първият вече работи във филиала на ЦСМП в Крумовград,а другият вчера бе тестван в Ардино.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Центъра д-р Атанас Митков.
Ще припомним,че апарат от този вид бе тестван в продължение на половин година във филиалите на ЦСМП в Ардино и Крумовград.Той бе предоставен от фирмата вносител.Сега тя го е получила обратно.
Новите апарати идват месец предсрочно.
Новата техника  съвместява в себе си седем медицински изследвания. С нейна помощ може да се измерват пет жизнени показатели на болния – насищане на кръвта му с кислород, с въглероден двуокис,  отделно да се направи кардиограма и да се измери кръвното му налягане. Системата включва също дефибрилатор. Тези показатели в реално време се предават на Спешното приемно  и кардиологичното отделение в Кърджали, за да се проведе консултация с кардиолози в Кърджали за състоянието на болния.Техниката е в състояние да спасява много животи,особено на покосени от инфаркт болни,поради възможността за бърза и адекватна реакция на екипите.
Освен „Корпулс3” Центърът за спешна медицинска помощ ще получи и две нови линейки „Фиат”,каза още директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков.Те също са закупени с пари на Министерството на здравеопазването.Няма да изхвърляме от употреба автомобили,ще попълним автопарка.При авария на линейка ще имаме на разположение резервен автомобил,поясни д-р Митков.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини