Кърджалийци протестираха под прозорците на областния управител, искат мир с Русия

Кърджалийци протестираха днес под прозорците на областния управител, настоявайки за мир и приятелство с Русия. Те издигнаха транспиранти с надписи“Спрете санкциите с Русия!Губим ние!“ и „Не на чуждите военни бази в България!. Кърджалийци се отзоваха на призива на БСП и подкрепиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, презедента Росен Плевнелиев и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. То бе връчено на областния управител Илия Илиев от областния лидер на социалистите Георги Кючуков, след като бе прочетено пред участниците в протестния митинг.

Уважаеми дами и господа, ние социалистите от Кърджали и гражданите, събрани на този протестен митинг сме притеснени от поведението на днешните управляващи. Обезпокоени сме България да не бъде въвлечена в дйствия срещу братска Русия зад гърба на народа“. С тези думи се обърна към присъстващите кърджалийци Георги Кючуков. Той припомни ,че българският народ продължава да изпитва топло приятелство и дълбоко уважение към народите на Русия и Украйна. Не сме забравили на кого дължим нашата свобода, кой проля кръвта си край Плевен и Шипка, за да я има днешна България, се казва в отвореното писмо.В документа се изразява категоричното мение, че българите няма да воюват срещу двата братски народа, които днес са изправени един срещу друг. Няма да помагаме на тези, които разпалват омраза между украинци и руснаци, категорични са от БСП. Местното ръководство на столетницата се обявява за разумно дипломатическо решаване на конфликта и установяване на мир в Украйна при пълен неутралитет на нашата страна. Не бихме се съгласили на наша територия да се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия, се казва още в отвореното писмо. Настоява се българското правителство да отстоява позицията за прекратяване на всякакъв вид санкции срещу Русия. Апелира се за предоставяне на хуманитарна помощ не само на българите в Украйна , а на всички засегнати в конфликта

Настояваме българското правителство да отвори незабавно границите за етническите българи, чиято надежда е в България, се казва още в отвореното писмо.

В словото си членът на ИБ на ВС на БСП Милко Багдасаров заостри вниманието на протестиращите на друг актуален проблем-желанието на управляващите да теглят заем от 16 млрд.леваТ ова е най-голямата корупц;ионна сделка на прехода. Въвличат ни в дзългова спирала ,аналогична на тази в съседна Гърция. Тези депутати които днес гласуват за този кредит стават съучастници на най-голямата грабителкска акция срещу българския народ, категоричен бе Багдасаров.Според него управляващите извършват над българския народ геноцид без прецедент в годините на демокрация.

Искаме нашите приятели и съседи да чуят нашата позиция, подчерта Багдасаров.

Представителката на руската общност в Кърджали Людмила Стоянова също взе думата. Тя бе силно развълнувана. Отбеляза, че сме част от една славянска нация.Русия не е нападала никого.Ние искаме мир и справедливост. Агресията не е работа на Русия. Ние руснаците от 55 години живеем в Кърджали и никой не ни е обидил. Ние сме едно. Никого не сме наранили вече половин век в България, завърши Стоянова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини