Министър Ангелкова и патриарх Неофит обсъдиха възможностите за поклоннически туризъм

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои и в най-кратки срокове да бъде сключено и споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма. Това бе договорено на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит. В дискусията участие взеха и Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим.
Засега представителят на Светия Синод в Националния съвет по туризъм няма да има право на глас, но ще може да участва и да се изказва по време на заседанията.

Министър Ангелкова и митрополитите обсъдиха възможности за популяризиране на свети места у нас – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и други православни светини, включването им в туристически пакети. Обсъдено бе и разработването на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл. Според представителите на Светия Синод в момента поклонническият туризъм не е достатъчно развит в нашата страна. „Надявам се на вашата подкрепа, за да можем заедно да идентифицираме значимите православни паметници и да развиваме културно-историческия туризъм, част от който е и поклоническият“, каза Ангелкова.

Основен дял от поклонническия туризъм заемат руските граждани, според представителите на Светия Синод. В тази връзка бе обсъдена ситуацията на отлив на туристи от Руската федерация и мерките, които Министерството на туризма предприема, за да й противодейства. Николина Ангелкова информира, че съвместно с Министерството на външните работи е намерен начин за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските граждани и се ангажира да търси и допълнителни облекчения при поклоннически туризъм.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсен механизъм част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането и социализирането им с цел създаване на по-добри условия за туристите и за разработването на информационни материали.

Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът. „В момента всеки може да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания. Затова работим за регламентиране на тази дейност и разчитам на вашата помощ, за да създадем правила за посещение и представяне на културно-религиозните ни паметници“, каза министър Ангелкова.

Договорено бе Светият синод да предостави списък със значими православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други рекламни материали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини