„Спомени за забравеното” от Дидем Ербаш и Мергюзе Гюнай

Две млади художнички от Истанбул гостуват в Кърджали по покана на Арт движение Кръг и ще представят в „петък 13-ти” своя дебют на българска земя. Смели експериментаторки, тяхното творчество е свързано с прецизен избор на художествени средства, възпроизвеждащи реални ситуации в арт конфигурации. Авторският проект „Забравени спомени” е на Дидем Ербаш, родена през 1985 г. в Истанбул. Тя създава своите истории чрез колажи от реални предмети и фотографии. Когато създава една история от стари снимки, тя съотнася реалния живот на хората върху тях и литературата. Тя обикновено се фокусира върху проблемите на насилието върху индивида, за да анализира природата на различните правила и нрави, които съществуват в света. Завършила е Университата Мимар Синан в Истанбул, в момента прави магистратура в Истанбулския Сабанджъ Университет. През 2013 г. работи в лятната академия в Залцбург с кубинската художничка Таня Бругера, една от най-значимите съвременни политически художнички, която преди няколко години взиви световната преса със своя пърформанс „Тежестта на вината” и изпълнява пърформанси в градове като Лондон, Москва, Богота, Венеция с политическо значение за даденото конкретно място, в съответствие с неговата история, конфликти и политически власти. Нейните проекти са били представяни в биеналетата във Венеция, на биеналето в Истанбул през 2013 г., на Московското биенале и пр.
Проектите на Дидем Ербаш са свързани и с дейността на експерименталната истанбулска група млади художници „Арт шифт”, които работят в изоставени сгради, открити пространства, външни фасади, създават мобилни музейни конструкции в хотелска стая или на етажа на стара къща.
Експозицията в Арт галерия Кръг е конструирана от стари снимки, лични фотографии, текстове и реални предмети. „Моите работи се основават на връзката между идентичност и памет – казва Дидем Ербаш. – Основният материал, който използвам, са стари фотографии, които мога да разглеждам извън конкретния контекст или информацията на техните притежатели. След това се опитвам да вляза в диалог с обектите, сякаш те са част от моята памет. Опитвам се да ги направя част от моята история. Така аз оформям тези спомени съобразно моя собствен опит, като си представям, че по този начин те ще могат да се ползват и да намерят смисъл и за всеки друг. Все пак основната ми цел е през призмата на чуждия спомен да открия идентичността – различията между отделните култури, разликата в цвета на лицата в картите за идентичност, облеклото, цвета на косата, всички елементи от живота в големия град са елементи от изследването на идентичността.”
Мергюзе Гюнай е куратор на изложбата и участва със свой проект в нея. Тя е от семейство на изселници. Родена е през 1984 г. в Пловдив, баща й е от с. Бели вир, община Черноочене и през ранното си детство е живяла в Кърджали. През 1989 г. семейството й се изселва в Истанбул. Мергюзе завършва факултета по изящни изкуства в университета Yeditepe в Истанбул и работи по различни кураторски проекти в сферата на постмодерното изкуство заедно с Маркус Граф – един от най-известните световни изследователи на съвременното изкуство, писател и куратор, който работи в Истанбул от 2001 г., роден е в Германия през 1974 г., преподавател е в Художествена академия в Щутгарт по история на изкуството, активен участник и организатор в програмите на Международното биенале на изкуствата в Истанбул. Един от общите проекти на двамата е „Contemporary Istanbul Art Fair”. През януари 2015 г. Мергюзе Гюнай е съ-организатор на нашумялата изложба “Извинете, кой етаж е това?” в Галерия „Меркюр” в Истанбул, която третира отчуждението в новите градски квартали. Кръгът от интересите й може да се опише в категориите на т.нар. „опън арт” – едновременно разработване на живопис и ситуация, медия и видео- арт. Съвместната им изложба „Забравени спомени” с Дидем Ербаш е българският дебют на двете авторки, в който Мергюзе Гюнай акцентира върху графични експерименти и колажи с лични черно-бели фотографии от детствотото си в Кърджали през 1989 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини