ГЕРБ опита да смени Светлозар Лазаров в ”12 без 5”

ГЕРБ опитаха с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР да прекратят мандатите на главния секретар на МВР и на шефовете на ДАНС и ДАТО.
Предложението направи депутатът Пламен Нунев, предаде БТА.

Според него в срок един месец след влизането в сила на този закон заварените правоотношения на главния секретар на МВР, на председателя на ДАНС и на председателя на ДАТО трябва да се прекратят. В същия срок Министерският съвет пък трябва да предложи на президента да издаде указ за назначаване на техни заместници.

Изказването на Нунев предизвика бурни реакции в пленарната зала.

Атанас Мерджанов от БСП посочи, че има връщане към практики на вземане на решения, съществували по времето на Искра Фидосова във 41-то НС. Той определи искането като провокация. Ще има противодействие от тяхната парламентарна група, заяви Мерджанов.

Хамид Хамид и Четин Казак от ДПС възразиха, че предложението е направено в нарушение на правилника, защото не е внесено писмено между първо и второ четене в изискуемия по правилника срок.

ДПС и БСП призоваха председателстващия пленарното заседание да не го подлага на гласуване.

След половинчасова почивка Пламен Нунев обяви, че оттегля предложението си.

Вчера парламентът реши главният секретар на МВР да се назначава с указ на президента, но от текстовете отпадна изискването за опит на старша ръководна длъжност. Депутатите оставиха в закона само изискване главният секретар на МВР да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на ръководна длъжност.

Така бе даден шанс на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да остане на поста, тъй като той има нужните 10 години опит, но не е заемал старша ръководна длъжност достатъчно дълго. С промяната обаче, на Лазаров ще се броят годините като шеф на отдел в ДАНС от 2008 до 2013 г., което е ръководна длъжност.

Окончателните промени

След дебатите за преходните и заключителни разпоредби, все пак парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР.

Депутатите измениха през Закона за МВР, Закона за специалните разузнавателни средства и решиха, че ДАТО ще се ръководи от председател, който се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

За председател и зам.-председатели на агенцията могат да бъдат назначавани лица, които притежават не по-малко от 10-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред - за председателя, и не по-малко от 7-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред - за заместник-председателите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини