Радостина Никова от „Славейков” разказва „История от празната дъска” в книга на УНИЦЕФ

Разказът на десетокласничката от СОУ „П. Р. Славейков” Радостина Никова със заглавие „Успехът е плод на задружни усилия” разказва една истинска история, в която с общи усилия съучениците и преподавателите й успяват да съберат средства и да покажат своята морална подкрепа за оздравяването на млада учителка.
„И сега се замислям, че животът ни е срещнал точно затова, за да й помогнем в труден за нея момент, както тя ни е помагала безброй пъти. „ ... „Ние се учим всеки ден и не трябва да спираме, за да имаме за какво да живеем, да споделяме наученото с другите и да им помагаме.”
Това е малка част от размислите на талантливата Радостина, облечени в перфектния й изказ, оценени от журито на конкурса, за да бъде включена творбата й в престижното златисто издание.
В началото на тази седмица Радост получи своето ценно издание и благодарността на издателите. Щастливото момиче показа книгата първо на класната си ръководителка и преподавател по български език и литература Тонка Хаджинакова.
Момичето сподели, че вече изгубила търпение в очакване на изданието, тъй като конкурсът е проведен преди повече от половин година. Нейното име е едно от 30-те избрани, чиито творби да бъдат публикувани в изданието. Радостина е и единствената ученичка от Кърджали, високо оценена от авторитетното петчленно жури.
Orange center и УНИЦЕФ стартираха дългосрочно партньорство „Всяко дете има право на образование”. Неговата основна цел е да подкрепи програмите на УНИЦЕФ, свързани с отпадане или незаписване на децата от българските училища.
В рамките на това партньорство Orange center организира конкурс за разказ „Децата на България разказват… истории от празната дъска”. Той даде поле за изява на децата от цяла България да разкажат своите истории, свързани с училище, като целта му е изцяло благотворителна. След дълъг подбор, специално сформираната комисия определи най-добрите разкази, които ще бъдат публикувани в сборник. Есетата бяха избрани на база на следните критерии: цялостен и логически последователен текст, адекватен на темата, промотиращ и не нарушаващ правата на децата; оригиналност; стилистични умения; езикова култура; ясни послания.
Приходите, събрани от неговата продажба, Orange center ще дари в подкрепа на съвместната кауза с УНИЦЕФ.
С края на месец май 2014 приключи конкурсът за разказ „ Децата на България разказват... истории от празната дъска”. Неговото първо издание дава възможност на децата да разкажат своите истории, свързани с училище. Конкурсът е част от партньорството на УНИЦЕФ и Orange center и всички приходи от продажбата на сборника, събрал 30-те най-добри разказа, ще бъдат дарени в подакрепа на инициативата на УНИЦЕФ България за образование.
Всички деца, взели участие, получават грамота, а 30-те автори, чиито разкази са публикувани, получават специално изработен плакет за отличие.
Цената на луксозното издание е 19,90 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини