Творческият дух на Георги Кочев се върна от Вашингтон в Дома на културата, откъдето е тръгнал

Изложбата на Георги Кочев привлече ценители

Творческият дух на кърджалийският художник Георги Кочев се завърна от Вашингтон в Дома на културата с изложба от  рисунки и акварели, посветени на месеца на САЩ в Кърджали. Творческият път на нашия съгражданин е тръгнал от школата по рисуване в Дома на културата, за да стигне до майсторенето на графични знаци и дизайн за утвърдени американски компании. Снощи изложбата бе открита от председателя на Дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова и председателят на групата на художниците в Кърджали Владимир Чукич.

 Искаме нашите аплодисменти да стигнат до Георги, да ги чуе в далечна Америка, каза Валентина Иванова.Тя посочи,че Георги Кочев е частица от неформалния мост между българи и американци съграден от емигранти, студенти на бригада, доброволци от Корпуса на мира.

  През последните години, отбелязвайки месеца на САЩ в Кърджали организирахме изложби на двама българи, творящи зад океана-Людмил Димитров и Светлана Бахчеванова. За първи път представяме кърджалиец, сподели Иванова. Тя посочи, че от 2003 г.Георги Кочев твори в Америка. Иванова благодари на сънародничката ни Маргарита Асенова,която е осигурила творбите да пристигнат от Вашингтон и на куратора  Пенка Атанасова,аранжирала изложбата.

   Владимир Чукич посочи, че рисунката в изобразителното изкуство е плод на изключителни умения на твореца. Върху нея стъпват скулптурите,живописните платна. Понякога рисунките са по прекрасни от завършените работи, сподели творецът. Георги Кочев има академично образование и това личи в творбите му, както личи и при големия Христо Явашев,категоричен бе Чукич.Според него и в Европа и в Америка най-скъпо е кадемичното образование , а Кочев го има.

 Директорът на Обединен детски комплекс  Златка Пеньова си припомни за годините през които е работила с Георги Кочев в периода 1994-2002 г. Тя посочи,че кърджалиецът е създател на детската школа „Палитра”дала талантливи художници като Симеон Спиров и Цветана Чорбаджийска.Той с Надежда Кочева е автор на стенопис в Детската художествена галерия.

  В послание до съгражданите си Кочев отбеляза,че често рисунките му се развиват в платната му.В Америка има много идеи сред творците и човек може да се почувства неориентиран. Фундаментът от България обаче му позволява да стъпва  на здрава почва.

Георги Кулов

Откриването
Цветя за майката на художника
Думите на колегата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини