Книжарница за мюсюлманска литература отвори врати в Кърджали,тя е първата в страната

Книжарницата е гордост за районния мюфтия Бейхан Мехмед

Коран Керим, аромати от българска роза и електронни броеници са сред най-търсените в новооткритата книжарница на Главно мюфтийство в Кърджали. Поради настъпването на християнската Нова година много богомолци искат да си закупят и джобни календари в които са съпоставени дните по Хиджра и Рождество Христово.Мюсюлманската нова година настъпи на 25 октомври 2014 г. Или 1 мухарем 1436 по Хиджра. Това сподели за Кърджали бг вести Сибел Мехмед, която поддържа книжарницата.Съпругът й районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед подчертава,  че това е първата книжарница за мюсюлманска литература в страната и заслугата е на Сибел.

  Преди десет години фирма построи на терен на Главно мюфтийство магазини до джамията, които стопанисва до миналата година. След това те бяха придобити като вакъфски имоти от мюсюлманското вероизповедание. През август 2014 г. един от търговците се отказа от магазина  и по идея на съпругата ми решихме да отворим книжарницата, споделя Бейхан Мехмед.

 Интересът е огремен разказва Сибел Мехмед. Търсят се книги както на български ,така и на турски език. Има издания дори на английски.Предпочитаната книга е Коран Керим,както в български,така и в турски превод от арабски.

  Литературата, която се продава в книжарницата е под пълния контрол на Главно мюфтийство. Тя е съобразена с не само с канона , но и със действащото законодателство. Вече предлагаме над 80 заглавия на български език.К нигите са преводи или написани от наши богослови. Има и литература,издадена от Дианет вакфъ от Турция, за тези читатели,които турския език е майчин, отбелязва Бейхан Мехмед. На компакт дискове се предлагат религиозни песни и богословски беседи.

 Районният мюфтия подчерта, че освен книги в книжарницата се продават забрадки и благоприлично облекло за мюсюлманките,както и такета и молитвмени килимчета за мюсюлманите. Предлагаме богат асортимент. Цените са от най-достъпни до такива за по-заможни богомолци. Например имаме молитвени килимчета от 2,50 до 45 лева, пояснява Бейхан Мехмед.

  За кърджалийци има и донесена светена вода от Мека. Предлагат се и т.нар.колонии -ароматна течност,която се използва за освежаване предимно през летните месеци. Тя е без алкохолни съставки, както са предписанията на канона.

  Много се ценят ароматизаторите от българска роза. Идват специално да ги закупят, както кърджалийци,така и наши изселници и гости от Комотини,споделя още районният мюфтия.

Хит са електронните броеници.Приличат на някогашните тамагочита.Възрастен богомолец споделя,че технологиите навлизат и в религията.Много хора вече си купуват от тези броеници,казва кърджалиецът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини