Китай откри находище със 100 милиарда кубически метра газ в Южнокитайско море

Китай обяви, че е било открито газово находище в Южнокитайско море, което може да съдържа до 100 милиарда кубически метра природен газ, съобщава "Асошиейтид прес". Откритието вероятно ще доведе до задълбочаване на конфликта за контрол над морето с Индонезия, Филипините, Тайван, Малайзия и Виетнам.

Находището Линшуй 17-2 е разположено на 150 километра южно от най-южния китайски остров Хайнан, а министерството на земята и ресурсите го определи като "голямо откритие" на Китайската национална офшрона петролна компания.

Сижоу Жоу, директор и ръководител на дейностите в Китай на IHS Energy заяви, че 100 милиарда кубически метра са "немалко, но не и значително" количество природен газ, като то може да задоволи настоящите потребности на страната за шест-седем месеца.

"Освен това, разработването на новите находища отнема години, така че докато започне реалният добив търсенето на газ в Китай вероятно ще е много по-високо от днешното", коментира Жоу.

Южнокитайско море е богато на петролни зарежи и риба, като разпределението им е сред основните причини за конфликтите за контрол на морето. През него минават и най-натоварените маршрути за морски транспорт в света.

Проучвателната платформа на Китайската национална офшорна компания е открила Линшуй 17-2 месец след като се спречка с виетнамски съд в изключителната икономическа зона на Виетнам през юли.

Разположението на китайската сонда в оспорваните води край Виетнам доведе до вълна от кървави протести в страната, в рамките на които бяха убити поне двама китайци, а други 140 бяха ранени.

Новото находище е разположено на около 1500 метра под морското равнище – на ръба на стандарта за дълбоководен залеж. За такива се смятат находищата, разположени между 400 и 1500 метра под морското равнище, като изграждането на сондажи под тази дълбочина е изключително трудно заради високото налягане.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини