Поройните дъждове в Кърджалийско спряха, но оставиха разрушени пътища и села са без ток

На 94 сигнали за произшествия са реагирали огнеборци и спасители през последните 3 дни, съобщиха днес от регионалния пресцентър на МВР. Няма пострадали хора. Най-много са били аварийните ситуации, свързани със силния вятър и проливните дъждове. Само вчера 60 ситуации са вдигнали на крак всички налични сили на пожарните служби. След преливането на микроязовир в село Тютюнче огнеборците евакуирали 55 овце и разрушили подкопана стена на необитаема къща в село Софийци. 29 са сигналите за отводняване на обекти – мазета на жилищни сгради, котелни помещения, дворове. В 23 случаи огнеборците са отстранявали паднали дървета по пътните платна, 8 са сигналите за скъсани електропроводници. Пет спасителни екипа са отстранили опасни предмети от сгради, 3 са сигналите за закъсали автомобили.

Няма затворени републикански и общински пътища в област Кърджали след проливните валежи. Количествата дъжд, отчетени през последната нощ, са от 13 л/кв.м в Крумовград и до 60л/кв.м в Джебел. Без електрозахранване са село Три могили и няколко къщи в Петлино, община Кърджали, Малкоч, Самокитка, Чавка и Островец, община Кирково, както и шест от махалите в района на Токачка, община Крумовград. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа. Непроходим остава пътят Китница - Русалско, община Ардино, заради залят мост. Невъзможно е преминаването на автомобили към джебелското село Софийци, където вчера придошлата река остави без връзка със света около 150 жители. Отсечката Крумовград - Студен кладенец – Хасково в района на село Студен кладенец остава затворена заради пропадане. В отделни участъци са въведени ограничения за движение. Поради заливане на пътното платно от река Върбица на пътя за село Птичар в община Момчилград е разрешено движението само на товарни автомобили.

Свлачище под част от пътното платно на пътя Конево – Бяла поляна, община Кърджали, наложи движението да се осъществява в едната лента, въведена е забрана за товарни коли. Поради пропадане на част от пътното платно на пътя Нановица – Постник в община Момчилград движението е възстановено само за леки коли. Движение само в едната лента се налага и в участък от пътя Кърджали – Смолян в района на село Бял извор, тъй като е пропаднала част от платното. Свличане на скална маса има върху част от пътното платно на пътя Млечино – Хромица, община Ардино, затова движението се осъществява в едната лента. Поради свлачище в района на ардинското село Жълтуша е пропаднала част от пътната лента за махала Главник, но преминаването не е възпрепятствано. Свлечена скална маса върху част от пътното платно на пътя Кърджали – Сипей налага движението само в едната лента.

Поради подкопани основи и компрометирани прагове е забранено движението на автомобили с общо тегло над 2,5 тона по моста на пътя Женда – Безводно в района на язовир "Боровица" в община Черноочене. Пътят е единствен за водоема и за жителите на Безводно. Свлачище на изхода на град Ардино затвори едната лента за движение на път III-865 Ардино – Кърджали. Поради свлачище в района на село Прогрес, община Момчилград е забранено движението на товарни автомобили с общо тегло над 5 тона по пътя Момчилград – Подкова. Контролирано се изпускат язовирите от каскада "Арда" - "Кърджали" и "Студен кладенец". Въпреки високия приток, котата на двата водоема е под преливния ръб.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини