Ситуацията със санирането в Кърджали тревожна, идва министър Павлова

Цвета Караянчева

Ситуацията в община Кърджали с подготовката на санирането е тревожна. За сега има само едно регистрирано Сдружение на собственици, което е крайно недостатъчно.За сравнение в Хасково те вече са 15. Кметът Хасан Азис не прави необходимото за да създаде добра организация. В неделя на 8 януари в Кърджали пристига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която ще се срещне в Дома на културата от 17 часа за да разясни правителствената програма за саниране. Това заяви пред журналисти днес народният представител Цвета Караянчева. Караянчева посочи,че ГЕРБ е изпълнил предизборното си обещание да задели пари за саниране на панелки и други бетонни блокове. Предвидените средства са 1 млрд.лева .Програмата ще има и втори етап в периода 2016-2017 г., когато ще се санират и сгради с по-малко от 36 жилища. Сега изискването е апартаментите да са повече. Караянчва посочи,че е предвидено подмяна на дограма, щрангове, обновяване на покривните настилки и саниране на външните стени. Цели се сградите да отговарят на енергиен клас „С“,което означава, че разходът на електроенергия за отопление ще спадне с 50 на сто. Освен безплатния ремонт всеки един апартамент ще получи и безплатен технически паспорт.

Караянчева припомни процедурата по кандидастване. Държавата е заложила основните функции да се извършат от общините. По закона за управление на етажната собственост трябва да се учредят Сдружения на собствениците, които да се регистрират по Булстрад и в общината. Който по-рано подаде документи той-има шанса да усвои парите. Трябва да се представи Протокол от общо събрание на собствениците, в който да е подчертано , че всички са съгласни за достъп до жилищата, както и общината да ги представлява пред финансиращия орган. Сключва се договор между сдружението и общината. Препоръчвам общините в областта да направят обследването на сградите и да посочат кои отговярат на услоовията за да не хабят усилия гражданите,каза Караянчева. Тя обърна внимание на кметовете при възлагане на обществените поръчки за саниране да допуснат повече фирми. Нужно е да се даде глътка въздух на малките и средни строителни компании.Така ще се извършат и по-бързо ремотнтите,посочи Караянчева.

Тя сподели мнението на градоначалника Хасан Азис, че санирането в Кърджали ще се затрудни от това, че много собственици са на гурбет или са се изселили в Турция.

Програмата е изключително прозрачна. Кметове и държава трябва да си сътрудничат. За да има контрол последен договор със сдруженията подписва областния управител. Така той потвърждава валидността на сключените между община ,собственици и Българската банка за развитие договорености за извършването на санирането.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини