Почина зам.-началникът на отбраната ген. Нейко Ненов

Зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов почина след тежко боледуване на 53-годишна възраст. Той ще бъде изпратен с военни почести утре.
През октомври м.г. ген. Ненов получи инсулт и бе приет във Военномедицинска академия. Там лекарите установяват, че той има тумор в мозъка и се нуждае от спешна операция.

"Благодарение на подкрепата на хиляди военнослужещи, близки, приятели и добри хора – успяхме да съберем необходимата сума за операция в Хановер на стойност 50 000 евро", написа тогава в специалния сайт, създаден за баща му, синът на генерала - Станимир Ненов.

Нейко Ненов е опериран в Германия, но въпреки усилията на лекарите, губи битката за живота си.

Поклонението ще е утре от 11 часа в Централен военен клуб, а погребението от 14 часа в гробищен парк "Бояна".

"Генeрал-майор Нейко Ненов ще бъде запомнен като един истински командир, умеещ да мотивира подчинените си с личен пример, харизма и интелект, достойни за преклонение. В негово лице висшето военно командване и Българската армия загубиха един от най-достойните и перспективни млади висши офицери, с изключително висока подготовка и завиден кариерен път, които можеха да го издигнат на още по-високи позиции с важен принос към бъдещото развитие на Въоръжените сили", посочват от военното ведомство.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в ямболското село Трънково. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ "Васил Левски" - Велико Търново.

Започва военната си кариера като командир на взвод в мотострелкови полк. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

През 2006 г. той става първият български висш офицер, заемал поста командир на многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца, а през същата година става и командващ на многонационалната бригада в Кабул.

Назначен е на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 - 2014) служи като командир на Сухопътните войски, припомнят от Министерство на отбраната.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини