24 села в община Черноочене с енергоспестяващо улично осветление

В 24 населени места на територията на община Черноочене започна подмяната на уличното осветление с енергоспестяващо, съобщи кметът на общината Айдън Осман. Проектът включва смяна на съществуващите 1 141 осветителни тела с нови натриеви лампи високо налягане, които са с по-ниски мощности, но осигуряват нормативните параметри на осветеност.
Според наличните данни за уличното осветление в района през 2013 г. са консумирани 750 132,2 kw/h. ел. енергия.
След монтиране на новите лампи потреблението ще се падне до 303 958,1 kw/h. за година или 2,5 пъти.
„Намалянето на разходите за електричество и ще доведе до икономия на средства, които да ги пренасочим в други важни дейности, като образование и здравеопазване“, поясни Айдън Осман.
Реконструкцията на уличното обществено осветление в Община Черноочене се реализира по спечелен проект по Мярката за високоприоритетна проектна линия за енергийно общинско улично осветление по Международен фонд „Козлодуй“. Изпълнител на проекта е фирма „Етралукс“- Испания.
Проектът на Черноочене е оценен като най-добър между 14-те общини, които се финансират по тази мярка.
За Община Черноочене това е втори проект по този фонд. Вече е реализиран проект за енергийна ефективност в Целодневна детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене.
Фонд „Козлодуй“ е създаден с цел подкрепа на България при преодоляване на последиците от спирането и извеждането от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини