Кърджали и Бурса си мерят пазарите,техните ги награждават,нашият го порицават

Едно от новите тържища в Бурса

Както кърджалийци така и бурсенци се гордеят с пазарите си.Те са сърцата на алъш-вериша в двата града.Докато в побратимената Бурса общините ги строят със собствени средства,нашият е по проект ,финансиран с евросредства.Различават се и по това,че в Бурса строителството им се насърчава,а в Кърджали е обект на порицание.

   Два пазара влизатв дейстие в бурсенската община Осман гаази.Единият,който е в близост до общината е награден от президента Реджеп Таип Ердоган.Той е на площ около 6 дка.Има гаражи на три нива.Отличава се с модерна визия.

Другият е с опростена конструкция.Площта му е 6,5 дка.Стойността му е 3,5 млн.лири.Побира 400 маси,от които половината са за плодове и зеленчуци.

  Община Бурса предвижда до края на 2017 г.строителството на още 4 тържища.

Докато на нашия пазар търговията върви ежедневно,тези в Бурса са натоварени само три дни в седмицата.Търговците плащат такса за деня,а не наемат чрез търг масите за по дълъг период от време,както е при нас.

 Община Осман гази държи гражданите да бъдат обслужвани и не гони печалба.Средно едно тържище обслужва 15 000 души от населението.

  При нас Пазарът на производителите се превърна в дъвка на политиците.И при него имаше държавническа намеса.Премиерът Бойко Борисов съдейства да тръгнат парите по САПАРД.Въпреки това и управляващи и опозиция го предъвкват почти на всяка сесия.Независимо от това,че тържище с такова архитектурно решение няма в страната.И че масите се ангажират целогодишно.

 Кметът Хасан Азис заяви за Кърджали бг вести,че нашето тържище е с площ от 25 дка и е излязло по-евтино като строителство,въпреки повечето функции,които има спрямо пазарите в Бурса.Той припомни,че нашия пазар е проектиран съобразно по-динамична икономическа активност,съобразена с отварянето на Маказа.

Георги Кулов

Триетажният паркинг на награденото тържище
Пазарът на Кърджали
Кърджалийка благодари на Хасан Азис за пазара
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ед
    една Българка
    0 0
    18:31, 25 яну 2015
    Като му харесва на Хасан толкова много в Бурса,да си остане там!Да вземе и семейството си и цялото негово котило от роднини и приятели!

Още новини

Последни новини