Сблъсъци в Армения, след като руски войник изби семейство

Напрежението в арменския град Гюмри е нажежено до краен предел, след като в понеделник, 12 януари, руски военнослужещ уби 6-членно семейство, предаде Би Би Си.

След трагедията се стигна до масови протести.
Тази вечер демонстранти хвърляха камъни срещу полицията, която употреби сила срещу тях.

За убийството на семейство Аветисян е заподозрян руският войник Валерий Пермяков, който направи самопризнания, че е извършил престъплението.

След погребението на убитите, сред които е и двегодишно момиченце, пред сградата на областната прокуратура се събра многохиляден митинг.

Главният прокурор на Армения - Кеворк Костанян, обеща пред протестиращите, че ще се обърне към руския си колега с предложение Пермяков да бъде предаден под юрисдикцията на арменската страна.

Припомняме, при опит да пресече арменско-турската граница Пермяков беше задържан на 13 януари от руски граничари, в района на руската военна база 102.
Беше съобщено, че руската страна няма да го предаде арменското правосъдие.

Участниците в протеста настояха да им бъде показан видеозапис, доказващ, че заподозреният все още е на територията на базата, както и той да бъде предаден на арменския съд.

Протестиращи граждани се събраха и пред руското консулство, където се стигна до сблъсъци между тях и полицията. Осем души, сред които и един полицай, бяха ранени и са приети в болница.
Полицията е употребила специални средства, включително светлинно-шумови гранати.

По-рано полицията в Ереван предотврати провеждането на протестна акция пред руското посолство.
Руският посланик Иван Волинкин заяви, че компетентните органи на двете страни ще проведат обективно разследване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини