Джон Кери ще обсъжда в София енергийната сигурност

 
Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, силно зависима от руския газ.
Планирани са срещи с българския президент Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов, а също и с британския външен министър Филип Хамънд, който от вчера е в София.

"България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", заявил е представител на Държавния департамент, цитиран от АФП, на която се позова БТА.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Първият дипломат на САЩ ще обсъди с българските власти и регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната.

Кери ще обмени мнения за ареста на френския гражданин, за когото се подозира, че има връзки с един от терористите, участвали в смъртоносните атаки в Париж от миналата седмица, каза представителят на Държавния департамент, цитиран и от "Блумбърг", на която се позова "Фокус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП.
Кери е придружаван от помощника си Виктория Нюланд, която преди София имаше официални разговори в Букурещ.

В петък предстои среща на Джон Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини