Филм, сниман 12 години с три награди ”Златен глобус”

"Юношество" (Boyhood) взе "Златен глобус" за най-добра филмова драма на 72-ото издание на престижните филмови награди.

Лентата освен това донесе на Ричард Линклейтър приза за най-добър режисьор. Като се прибави и наградата за най-добра поддържаща актриса във филм за Патриша Аркет, "Юношество" определено може да бъде обявен за големия победител на вечерта с три отличия от общо пет номинации, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпреки че филмът представя наглед простата история за отрастването на едно момче, макар и от разделено семейство, заснемането му е било истинско предизвикателство: той е бил сниман в продължение на 12 години с едни и същи актьори.

Първият приз на вечерта, за най-добър поддържащ актьор във филм, отиде при Джей Кей Симънс за "Камшичен удар".

На церемонията, която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс, Калифорния, филмът "Гранд хотел Будапеща" на режисьора Уес Андерсън взе "Златен глобус" за най-добра комедия или мюзикъл.

Един от фаворитите на церемонията, филмът "Бърдмен", взе две награди от общо седем, най-много от всички, номинации. Той бе отличен за най-добър сценарий, както и за най-добър актьор в комедия или мюзикъл - приз, който отиде при Майкъл Кийтън.

Голямото разочарование на вечерта бе друг основен фаворит, "Игра на кодове", който остана с празни ръце въпреки петте си номинации.

Ейми Адамс получи "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята си във филма "Големи очи".

Джулиан Мур взе "Златен глобус" за най-добра актриса във филмова драма за ролята си в "Все още Алис". Любопитното е, че тя бе номинирана и за най-добра актриса в комедия или мюзикъл, за филма "Звездни карти".   Отличието за най-добър актьор във филмова драма отиде при Еди Редмейн за превъплъщаването му в брилянтния британски физик Стивън Хокинг в лентата "Теорията на всичко".    "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм получи руският "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев.

 "Как да си дресираш дракон 2" грабна приза за най-добър анимационен филм.

Телевизионните категории

"Транс родител" получи "Златен глобус" за най-добър сериал, мюзикъл или комедия. "Аферата" грабна отличието за най-добра телевизионна драма. Кевин Спейси получи "Златен глобус" за най-добър актьор в телевизионна драма за "Къща от карти".

Джина Родригес взе приза за най-добра актриса в телевизионна комедия или мюзикъл за ролята си в "Девствената Джейн".

За най-добър актьор в телевизионна комедия или мюзикъл бе отличен Джефри Тамбор за "Транс родител".

 "Фарго" грабна "Златен глобус" за най-добър телевизионен минисериал или филм. Били Боб Торнтън получи отличието за най-добър актьор в телевизионен минисериал или филм за ролята си във "Фарго".

За най-добра актриса в телевизионен минисериал или филм бе наградена Маги Гиленхал за "Благородна жена".

Наградите "Златен глобус"

Наградите се връчват от 1944 г. от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Те са вторите най-престижни отличия в света на киното и са смятани за барометър за това кой ще получи идния месец мечтания "Оскар" в отделните категории. Водещи на шоуто за трети пореден път са Тина Фей и Ейми Полър.

"Аз съм Шарли"

Тази година церемонията, която по традиция събира елита на Холивуд, бе белязана не само от обичайната пищност и блясък, но и от солидарността с френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който преди броени дни стана жертва на кърваво нападение от ислямисти. Част от звездите подеха символичния лозунг "Аз съм Шарли", а в един момент всички в залата станаха на крака и започнаха да аплодират.

Когато получи почетен "Златен глобус", наградата "Сесил Б. де Мил", актьорът, режисьор, продуцент и носител на "Оскар" Джордж Клуни каза на сцената: "Няма да вървим в страх... Тогава аз съм Шарли".   Милиони хора, не само в Париж, но и в целия свят, се включиха в антитерористичните шествия - християни, евреи и мюсюлмани - за да кажат, че няма да вървим в страх, отбеляза Клуни, отдавайки почит на жертвите на атентатите във френската столица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини